Nieuws

Google Earth ontdekt aapmensen

Archeologen hebben dankzij Google Earth een belangrijke vondst gedaan in Zuid-Afrika. Ze ontdekten er de resten van twee hominiden, voorvaders van de mens.

Michael Jones, chief technology advocate bij Google, kondigt deze vondst met trots aan op de officiële blog van het bedrijf. De archeologen van de Witswatersrand-universiteit in Johannesburg gebruiken sinds 2008 Google Earth om interessante sites in kaart te brengen.

Lucy
De botfragmenten werden twee jaar geleden ontdekt in een grot nabij Johannesburg. Ze zouden toebehoren aan twee individuen van een nieuw soort Australopithecus. Dat zijn aapmensen waar ook het beroemde skelet Lucy toe behoort.

Het gaat om een volwassen vrouw en een adolescent die twee miljoen jaar geleden in een grot vielen en daar het leven lieten. De bevindingen van professor Lee Berger en zijn team worden vandaag in het Amerikaanse tijdschrijft Science gepubliceerd.

Informatie uitwisselen
Google Earth speelde een belangrijke rol in deze vondst en andere recente ontdekkingen. De archeologen gebruikten dit platform om informatie uit te wisselen met collega’s. Ze gingen ook op zoek naar sporen van grotten in het landschap.

Vóór de introductie van Google Earth waren ongeveer 130 grotten bekend en twintig vindplaatsen van fossiele resten. Dankzij de satellietfoto’s in hoge resolutie van Google ontdekte Berger bijna vijfhonderd voorheen onbekende grotten. En dat in een van de meest onderzochte archeologische sites in Afrika.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business