Eminent e-Domotica

De meeste domoticasystemen hebben de vervelende eigenschap dat er al bij de bouw van de woning rekening mee moet worden gehouden. Tenzij je achteraf veel kabels wilt leggen. Eminent e-Domotica belooft echter een bijna draadloos systeem dat in elke woning geïnstalleerd kan worden.

De basis van het systeem bestaat uit het e-Centre, een aanraakscherm waarmee je alles bedient. De configuratie daarvan gebeurt via een webbrowser. Tijdens de duidelijke stap-voor-stap-installatie worden verschillende modules aan het systeem toegevoegd.

Momenteel zijn een draadloze camera (119,50 euro), een dimmer (59,95 euro), een deursensor, een bewegingssensor, een rookdetector (79,95 euro), een lampmodule en een stroomschakelaar verkrijgbaar. Deze modules communiceren draadloos met elkaar via het Z-Wave-protocol. Alleen de camera en de centrale module vereisen een draadloze internetverbinding.

Modules op batterijen
Op de camera na werken ook alle modules op batterijen. Er is dus geen stopcontact nodig. Een RF-afstandsbediening, een infraroodcamera en een module die waarschuwt voor een lekkende (vaat)wasmachine zijn nog in ontwikkeling.

Via de webinterface kun je vervolgens verschillende scenario’s programmeren. Die kunnen op een ingesteld uur of met de hand worden geactiveerd via de console. Zo kun je bijvoorbeeld als je televisie wilt kijken meerdere lampen tegelijk dimmen. Ook kun je knoppen op het e-Center aan individuele modules toekennen. Om de hoofdverlichting te controleren, lijkt e-Domotica ons minder interessant.

Door de lampmodule met E27-fitting kunnen lampen bediend worden, maar dan moet wel de netstroomschakeling van de lamp altijd aanstaan. In de toekomst moet een firmware-update ook bediening via het internet mogelijk maken.

De beveiligingsfuncties omvatten een afwezigheids- en nachtalarm en een rookalarm. Geïnstalleerde sensoren kunnen in een van deze alarmen opgenomen worden, zodat het bijvoorbeeld afgaat wanneer het contact van de deursensor verbroken wordt of de bewegingssensor activiteit waarneemt. Het alarm (de)activeren gebeurt via een pincode.

Naast een loeiende sirene kun je een scenario koppelen aan het alarm, zodat bijvoorbeeld alle op het e-Centre aangesloten verlichting aangaat wanneer het brandalarm weerklinkt. In combinatie met de camera kunnen eveneens geregistreerde beelden online opgeslagen worden, die je dan gratis via e-mail kunt ontvangen.

Alarm omzeilen
Wil je een waarschuwing per sms of telefoon, dan is een abonnement (vanaf 4,95 euro/maand) vereist. Via de webinterface kun je van op afstand camerabeelden bekijken of het alarm instellen. Het grootste minpunt aan de alarmfuncties lijkt ons dat door eenvoudigweg het e-Centre uit te trekken, het alarm gedeactiveerd kan worden zonder de vereiste pincode.

De bewegingssensor lijkt daarnaast enkel in alarmscenario’s gebruikt te kunnen worden. Het zou handig zijn om die ook verder in het systeem te integreren, bijvoorbeeld door het licht te ontsteken wanneer er beweging wordt waargenomen, zelfs als er geen alarmscenario actief is.

Eminent e-Domotica
Prijs: 699 euro (e-Centre) (april 2010)

PRO: modulair systeem met veel uitbreidingsmogelijkheden; modules werken draadloos; kost een fractie van de prijs van een echt domoticasysteem.
CONTRA: bewegingssensor biedt enkel functionaliteit in alarmscenario’s; alarm kan uitgeschakeld worden door de stroomstekker van het e-Centre uit te trekken; minder uitgebreid dan een echt domoticasysteem.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business