Microsoft SideWinder X4

Gamers liggen meestal niet wakker van het typecomfort van een toetsenbord. Veel belangrijker is hoe goed de toetsen reageren wanneer je in een game onder vuur ligt. Op dat vlak is de Sidewinder X4 van Microsoft veelbelovend, al worden er ook stappen achteruitgezet.

Dit toetsenbord is duidelijk voor gamers gemaakt, met onder meer het rode backlight onder de toetsen. Toch zijn er in vergelijking met voorganger X6 een paar handige opties gesneuveld.

De SideWinder X6 had onder meer een afneembaar numeriek pad, dat zowel rechts als links aan het toetsenbord vastgemaakt kon worden. Ook had hij speciale toetsen om bijvoorbeeld de Games Explorer te openen of de cruisemodus op te starten (die zorgde ervoor dat je toetsen niet een hele actie lang moest blijven indrukken). Niets van dat alles bij de SideWinder X4.

[related_article id=”161452″]

Macrotoetsen
Er zijn natuurlijk wel dingen bewaard gebleven. Zo zijn er de zes macrotoetsen, waarmee je bepaalde toetsencombinaties kunt opnemen. Dat gebeurt ofwel via het toetsenbord ofwel via de IntelliType Pro-software van Microsoft. Daarnaast kun je met een knopje in de linkerbovenhoek tussen verschillende modi wisselen: er zijn twee gamemodi en één standaardmodus.

Een lichtje geeft aan in welke stand het toetsenbord zicht bevindt. Bovendien is de SideWinder in staat om te herkennen welke toepassing je gebruikt, waardoor hij automatisch overschakelt naar de juiste stand.

Mediatoetsen
Ook overgenomen van de X6 is het uitgebreide aantal mediatoetsen (Play/Pause, Terug en Vooruit). Met een andere knop regel je dan weer de helderheid van het rode licht onder de toetsen. Volledig uitschakelen is daarbij ook een optie. De spatiebalk is een stuk langer dan bij een doorsnee toetsenbord, al zijn de Windowstoetsen daarvoor wel gesneuveld.

Vreemd vinden we dan weer de knop boven het numeriek pad, waarmee je de rekenmachine opstart.

Maar wat is er nu nieuw aan de X4? Allereerst worden er bij dit toetsenbord voetjes geleverd, een optie die bij de X6 vreemd genoeg ontbrak. Het is maar een detail, maar het kan het typcomfort wel ten goede komen.

Veel belangrijker is echter de nieuwe antighosting-technologie. Wanneer je in een spel meerdere toetsen tegelijkertijd indrukt, bestaat altijd de kans dat knoppen niet herkend worden. Zoiets kan funest zijn voor het spelverloop. Zulke toetsen worden ghosts genoemd.

De X4 probeert af te rekenen met dit probleem en is dankzij een nieuwe technologie in staat om elke toets apart te herkennen. Volgens Microsoft zou je zo tot 26 toetsen tegelijk kunnen indrukken. Uit onze tests blijkt dat het toetsenbord de verwachtingen inderdaad voor een groot deel inlost.

Zesentwintig toetsen in één keer blijkt wat hoog gegrepen, maar onze testsoftware herkent achttien individuele toetsen. Om even een vergelijking te maken: gelijkaardige toetsenborden herkennen hooguit zes toetsen als die tegelijkertijd gebruikt worden.

Werkt te goed
Het toetsenbord doet zelfs te goed zijn werk: we merken dat er ook toetsen geregistreerd worden die we helemaal niet ingetypt hebben. Dat kan niet de bedoeling zijn, maar het blijft in elk geval beter dan dat je in een game eraan gaat omdat een bepaalde toets het niet doet.

In het algemeen biedt de X4 minder directe controle dan andere modellen, vooral in vergelijking met voorganger X6. Maar als het ghostingprobleem je tijdens het gamen vaak parten speelt, is de X4 een goede oplossing.

Microsoft SideWinder X4
Prijs: 59,95 euro (april 2010)

PRO: antighosting-technologie; heel aantal instelmogelijkheden voor gamers.
CONTRA: biedt minder opties dan zijn voorganger.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business