Nederlandse universiteit wint EK robotvoetballen

Tech United, het team van de Technische Universiteit Eindhoven, is voor de tweede keer Europees kampioen robotvoetballen. In de finale versloegen de studenten Portugal met 5-1.

Afgelopen weekend vond in Magdeburg de finale van de RoboCup German Open 2010 plaats. Dit is een voetbalcompetitie voor robots. Het toernooi werkt met een poulesysteem. Daarin zette het team uit Eindhoven al stevig de toon. Tech United scoorde 66 doelpunten en moest er slechts 3 incasseren.

In de halve finale versloegen de Eindhovense studenten het team Carpe Noctem van het Duitse DAS-Lab. Tijdens de eindstrijd maakten ze gehakt van de Portugezen. Het werd 5-1.

In alle acht wedstrijden scoorden de Nederlanders 79 keer en kregen ze 4 tegendoelpunten.

Hoe werkt robotvoetbal?
Elk duel duurt tweemaal een kwartier. In het veld staan vier spelers en een doelman. Eén reservespeler staat aan de kant.

Tijdens de wedstrijd functioneren de robots helemaal alleen. Met de ingebouwde camera overzien ze het veld en nemen ze de bal en hun tegenstanders waar. De software bepaalt de strategie en de aansturing.

In juni vindt het WK plaats in Singapore. Al twee keer werd het Eindhovense team tweede tijdens de wereldkampioenschappen.

RoboCup is opgezet om in competitieverband het roboticaonderzoek elk jaar naar een hoger plan te tillen. 
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business