Nieuws

Gemeenten moeten stemcomputers snel testen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken draagt de gemeentes op om hun oude stemcomputers te testen. Ze gaan opstartdiskettes rondsturen en verwachten de testresultaten op 11 mei.

Het is geen overbodige luxe om de Belgische stemcomputers eens uit te proberen. De oudste toestellen zijn in 1993 in dienst genomen en zijn tot op de draad versleten. Het is dus hoogst onzeker dat ze nog kunnen dienen bij de volgende verkiezingen.

Nog één keer
Het oorspronkelijke plan was de bestaande stemcomputers bij de federale verkiezingen in 2011 nog één keer nieuw leven in te blazen. Daarna kunnen de oude toestellen met pensioen. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 komt er dan een nieuw elektronisch stemsysteem.

Binnenlandse Zaken, dat de verkiezingen organiseert, gaat de reanimatie van de stemcomputers nu versnellen. Alle gemeenten die in het verleden elektronisch gestemd hebben, krijgen een opstartdiskette voor de computers toegestuurd.

Weinig speelruimte
“We verwachten alle testresultaten op 11 mei binnen te hebben”, verklaart Margaux Donckier, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom. “Als de resultaten binnen zijn, zullen we evalueren wat er met de stemcomputers gebeurt.”

Als de resultaten op 11 mei binnenkomen en de verkiezingen op 13 juni vallen, laat dat wel bijzonder weinig speelruimte om problemen op te lossen. De kans is dan ook groot dat gemeenten die de stemcomputers niet goed aan de slag krijgen weer met potlood en papier gaan stemmen.

Nieuw systeem op schema
Er komt in 2012 een nieuw stemsysteem om elektronisch te stemmen. Daarbij wordt elke stem elektronisch geregistreerd en er wordt een ticket afgedrukt met de stem, een hybride oplossing dus. Maar de voorbereiding van dit nieuwe systeem wordt met de nieuwe verkiezingen ook overhoop gegooid.

Bij de federale verkiezingen in 2011 zou één kanton als test dienen. Een prototype van het hybride stemsysteem zou de kans krijgen om zijn deugdelijkheid te bewijzen. Als die test dan bevredigende resultaten zou opleveren, kon er in 2012 overal elektronisch gestemd kunnen worden met het nieuwe systeem. De testmogelijkheid valt nu dus weg.

De aanbesteding voor het prototype is nog hangende. Er zijn drie kandidaten om het nieuwe stemsysteem te maken en de federale regering moet er daar één van kiezen. Volgens Margaux Donckier is de beslissing een technische aangelegenheid en kan die ook afgehandeld worden door een regering van lopende zaken. Maar daarmee is het nog niet duidelijk of de gemeentelijke verkiezingen van 2012 als test zullen dienen, of meteen als vuurdoop voor het nieuwe systeem.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business