Nieuws

Microsoft Visual Studio 2010 Express bèta

Wie Windowsprogramma’s wil ontwikkelen, hoeft al lang niet meer diep in de buidel te tasten, zelfs niet als gelegenheidsgebruiker.

Visual Studio Express van Microsoft bestaat al langer, en heel binnenkort verschijnt versie 2010. De bèta 2-versie is al enige tijd beschikbaar en zo goed als volledig. Wat heeft deze nieuwe versie te bieden?

Bèta 2 van Visual Studio 2010 Express bestaat uit twee grote onderdelen: een programma om Windowsapplicaties te ontwikkelen – waarbij je de keuze hebt tussen Visual Basic, Visual C# en Visual C++ – en Visual Web Developer 2010 Express, een programma om webapplicaties te maken. Voor de bètaversie moet je deze programma’s apart installeren, maar de IDE (integrated development environment) is gelijkaardig.

[related_article id=”161452″]

Grote nieuwe onderdelen zijn de ondersteuning van .NET framework 4, een nieuwe WPF-editor (Windows Presentation Framework) en een nieuwe Silverlight-designer. WPF is het grafische subsysteem en zorgt voor een scheiding tussen de gebruikersinterface en de programmalogica.

WPF zorgt er met andere woorden voor dat programmeurs makkelijk grafisch goed uitziende software kunnen maken, met onder andere vectorafbeeldingen, audio, video en tekeningen. Silverlight is dan weer Microsofts antwoord op Flash.

Verder is er een vernieuwde code-editor, die nog overzichtelijker is en waarmee je zelfs over meerdere monitoren aan de slag kunt. Nieuw is ook dat Visual Studio 2010 Express standaard de ingewikkeldste en geavanceerdste menu’s en commando’s verbergt, zodat vooral beginners zich sneller thuis voelen.

Via ‘Tools’, ‘Settings’ kunnen doorgewinterde ontwikkelaars deze optie afzetten via ‘Expert Settings’. Net als versie 2008 installeert Visual Studio 2010 Express ook automatisch het gratis SQL Server 2008, zodat je meteen aan de slag kunt met databasegestuurde (web)toepassingen of programma’s.

Als eerste verschijnt de nieuwe startpagina met recente projecten en algemene informatie, die vooral nuttig is voor beginnelingen. Zo zijn er links om snel een eerste applicatie te maken en gidsen tutorials je door de mogelijkheden. Bij elk nieuw project kun je kiezen voor de traditionele Windows Form Application (met een aantal nieuwe controls) of meteen een WPF-applicatie of WPF-browserapplicatie.

Vooral WPF is interessant in deze nieuwe versie van Visual Studio: de IDE bevat namelijk een volwaardige designer, zodat je zelf geen XAML-programmacode meer moet intikken (in Visual Basic en C#).

Ontwikkelen in de cloud
Webapplicaties maak je met Visual Web Developer 2010 Express, dat uiteraard ASP.NET ondersteunt, maar ook ADO.NET dataservices en het splinternieuwe Windows Azure Tools. Met die laatste is het mogelijk om gegevens in de cloud op Microsoftservers op te slaan, al moet je daar in de bèta wel nog een aparte download voor installeren.

Met Visual Web Developer maak je nu ook Silverlight-applicaties voor het web, en Bèta 2 wordt zelfs geleverd met Silverlight Navigation Application, waarmee navigatie-elementen eenvoudig worden toegevoegd aan een applicatie.

Visual Studio 2010 Express blijft natuurlijk een gratis variant van de normale Visual Studio 2010, en dus ontbreekt een aantal geavanceerde tools. Zo is IntelliTrace, dat een volledig debuglogboek bijhoudt, niet aanwezig en zijn er veel minder projectmanagement- en testtools voorhanden.

De gewone versie van Visual Studio 2010 kost echter honderden of duizenden euro’s. De Express-versie is dus zeker geen slecht alternatief.

Microsoft Visual Studio 2010 Express bèta
Prijs: gratis (april 2010)

PRO: ondersteunt WPF in de designer zelf; vernieuwde en gestroomlijnde IDE; goede Silverlight-integratie.
CONTRA: enkel in het Engels; niet alle nieuwe features beschikbaar in de gratis Express-versie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business