Wat gebeurt er als je weg wil bij Facebook?

Wie zich op Facebook uitschrijft, verliest zijn sociale leven. Tenminste, dat is de absurde indruk die het sociale netwerk wekt wanneer je je account wil stopzetten.

Ondanks de vele privacyproblemen waar Facebook mee te kampen heeft, zijn er maar weinig mensen die zich uit het netwerk willen uitschrijven. Wie dat toch doet, krijgt enkele opmerkelijke dingen te zien.

Als je in je profielinstellingen voor ‘Account stopzetten’ kiest, krijg je op een bevestigingspagina het volgende te lezen: “Weet je zeker dat je je account wilt stopzetten? Je [aantal] vrienden zullen niet langer contact met je hebben.”

Als klap op de vuurpijl staan er vlak onder die boodschap vijf foto’s van vrienden met als bijschrift: “[Naam van vriend] zal je missen.”

Manipulatie
Dat Facebook zijn gebruikers wil overtuigen om te blijven, is begrijpelijk. Sociale netwerken overleven immers op basis van het aantal gebruikers dat ze adverteerders kunnen voorschotelen. Maar dat het netwerk daarvoor manipulatieve leugens neerzet, gaat meerdere bruggen te ver.

Hoe kan een 35-koppig Facebookteam aan de andere kant van de wereld nu weten dat je vrouw of kinderen je gaan missen wanneer je je account stopzet? Het lijkt bijna alsof je ongeneeslijk ziek verklaard wordt.

Ironisch genoeg is ‘Ik maak me zorgen over mijn privacy’ een van de redenen die je op dezelfde pagina moet (ja, moet) aanvinken onder ‘Waarom wil je je account stopzetten?’

Alweer opt-out
Helemaal onderaan staat er tot slot nog een checkbox die je moet aanvinken als je geen e-mails van Facebook meer wil ontvangen. Wie dat niet doet, krijgt zelfs na het annuleren van zijn account nog e-mails in verband met getagde foto’s, groepsuitnodigingen en dergelijke.

Omdat de checkbox standaard uitgevinkt staat, is het de zoveelste functie van Facebook waarbij je specifiek moet aanduiden iets niet te willen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business