Nieuws

Brandstofcel werkt op lichaamsenergie

Franse wetenschappers hebben een biobrandstofcel in een rat ingeplant. De biocel zet de in het lichaam aanwezige glucose om in elektriciteit. Dat schrijft Technology Review.

Pogingen om medische implantaten met glucose – de celbrandstof van veel organismes – aan te drijven, waren vooralsnog onvruchtbaar. Het grote struikelblok is de lage zuurtegraad in het rattenlijf.

Microklimaat
De enzymen in de biocel hebben een zure omgeving nodig om de glucose in energie om te kunnen zetten. Onderzoekers van de Joseph Fourier Universiteit in Grenoble ontwierpen daarom een soort microklimaat dat aan de vereisten voldoet.

Enzymen werden in laagjes grafiet met de juiste zuurtegraad verwerkt en vervolgens geïsoleerd in materiaal dat geschikt is voor dialyse. Hierdoor kunnen glucose en zuurstof door het materiaal komen, maar blijven de enzymen in het zakje.

Pacemaker
De brandstofcellen in de twee testratten leverden een maximumvermogen van 6,5 microwatt. Wetende dat een pacemaker ongeveer tien microwatt nodig heeft, kan deze technologie op termijn ook permanente implantaten als insulinepompen en biosensoren aandrijven.

Daarvoor moet de levensduur van de brandstofcellen wel nog opgekrikt worden. Bij een van de ratten schommelde het vermogen elf dagen lang constant rond de twee microwatt. Bij de andere testrat werden tot drie maanden na de inplanting afbraakproducten van glucose in de urine gevonden, een teken dat de biobrandstofcel functioneert.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business