Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werden er 327 miljoen pogingen ondernomen om pc’s te infecteren. Dat is een stijging van 26,8 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit blijkt uit de kwartaalcijfers van beveiligingsfabrikant Kaspersky Lab. De meest geplaagde gebruikers komen uit China, Rusland en India. Zowel tijdens het laatste kwartaal […]

Advertentie

Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werden er 327 miljoen pogingen ondernomen om pc’s te infecteren. Dat is een stijging van 26,8 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Dit blijkt uit de kwartaalcijfers van beveiligingsfabrikant Kaspersky Lab. De meest geplaagde gebruikers komen uit China, Rusland en India. Zowel tijdens het laatste kwartaal van 2009 als tijdens het eerste van dit jaar zijn zij het vaakst het doelwit. Het aantal aanvallen tegen Chinezen daalde wel van 31,07 naar 18,05 procent.

Exploits en trojans veelgebruikte technieken
De malware is veelal een HTML-code die op een legitieme website staat, maar de gebruiker tersluiks doorverwijst naar een kwaadaardige pagina die exploits bevat. Dat is software die misbruik maakt van bugs in browsers en plug-ins, maar ook in pdf-viewers, om de computer te infecteren. Deze manier van aanvallen steeg met 21,3 procent. Bijna de helft daarvan richt zich op kwetsbaarheden in programma’s van Adobe.

Ook het aantal trojans nam toe, met 21,46 procent. Dit type malware kan vermomd worden als een echte applicatie en onopgemerkt blijven terwijl de legitieme software gebruikt wordt.

Openlijk lokken doen de cybercriminelen echter ook door links te verspreiden naar geïnfecteerde websites, waar de gebruiker zogenaamd aantrekkelijke producten en diensten vindt.

Perfectie
Eveneens zorgwekkend is dat criminelen er een sport van maken om hun kwaadaardige programma’s voortdurend te perfectioneren en geavanceerder maken, om zowel thuis- als zakelijke gebruikers te infecteren. Ook valse antivirusprogramma’s worden constant verder ontwikkeld. Denk aan het kopiëren van logo’s en het zogenaamd technische ondersteuning bieden.