Google draagt ‘gestolen’ wifidata over

Zoekgigant Google zal Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië de netwerkgegevens die het per ongeluk had opgeslagen overhandigen. Daarnaast publiceert het bedrijf de resultaten van twee audits rond de kwestie.

Halverwege mei gaf Google toe dat zijn Street View-auto’s persoonlijke data uit draadloze netwerken hebben opgenomen. Dat gebeurde onopzettelijk, want Google wilde alleen informatie over de netwerken zelf registreren (netwerknaam, unieke identiteit en dergelijke). De software die het daarvoor gebruikte, deed echter meer dan ervan verwacht werd.

In de Verenigde Staten reageerden verschillende mensen fel door een collectieve rechtszaak aan te spannen. De Europese burgers gingen zo ver niet, maar enkele overheden riepen Google wel op het matje.

[related_article id=”158578″]

Twee onderzoeken
Landen zoals Duitsland wilden dat Google een externe audit rond de zaak toeliet. Die is nu voltooid en de zoekgigant zal de resultaten daarvan publiceren.

Daarnaast zal er bij Google in Mountain View ook nog een interne audit plaatsvinden. Die zal onder meer nagaan in hoeverre de softwareverantwoordelijke voor Street View in de fout is gegaan. Ook daarvan zullen de resultaten na afloop gepubliceerd worden.

VS moet nog even wachten
Google wilde aanvankelijk de data niet zomaar aan regeringen geven omdat het niet zeker was van de legaliteit daarvan. In Europa blijkt dat nu geen probleem meer te zijn, maar in de VS onderzoekt Google de zaak nog. Zodra Google meer duidelijkheid heeft, zal het ook daar de juiste stappen ondernemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business