Nieuws

Softmaker Office 2010

Office-concurrenten zijn er genoeg, maar hun onvermogen om Microsoft-bestandsformaten juist te hanteren, blijft een struikelblok. Het Duitse Softmaker Office 2010 weet die valkuil te vermijden en is bovendien licht en snel. Tijd om over te stappen?

Microsoft Office is nog altijd de standaard in kantoorsuites, maar de hoge prijs is al voor veel mensen een reden geweest om hun heil op andere plaatsen te zoeken. Softmaker Office 2010, dat onlangs ook is uitgebracht voor Linux-installaties, verkoopt zichzelf als volwaardige Nederlandstalige concurrent, die de helft goedkoper is dan de goedkoopste versie van Office 2007.

Wie gewend is te werken met Office 2003, zal geen enkele moeite hebben om zich Softmaker Office 2010 eigen te maken. Menu-indeling en navigatie zijn in grote lijnen dezelfde. Pas als we echt diep in het binnenste van de motor kijken, beginnen we verschillen te ontdekken.

We treffen onder andere een goed werkende Nederlandse spellingcorrector aan, zijn gecharmeerd van de eenvoudig te bedienen interne afbeeldingsbewerker en maken onze presentaties professioneel met het grote aantal overgangen tussen dia’s.

Omgang met bestandsformaten
Als graadmeter openen we een aantal meer geavanceerde Word-documenten en Excel-spreadsheets in het doc,- docx,- xls- en xlsx-formaat. We zien dat de suite geen enkel probleem heeft om tabellen, templates en andere hoofdpijnbezorgers correct weer te geven.

Softmaker heeft daarnaast ondersteuning toegevoegd voor de sxw- en odt-formaten van het populaire openbronpakket OpenOffice.org, en ook hier valt geen valse noot te bespeuren.

In sommige gevallen breekt het sobere karakter Softmaker Office zuur op. Treffen we in Office 2010 een rijk aanbod aan voorgeïnstalleerde PowerPoint-templates, bij tegenhanger Softmaker Presentations moeten we telkens vanaf nul beginnen. BasicMaker, de scriptbewerker van dienst, geeft weinig begeleiding, waardoor hij alleen geschikt is voor ervaren Basic-gebruikers.

Vulsuggesties, snelle opmaakfuncties en andere extra’s die we in andere kantoorsuites wel kunnen vinden, zijn afwezig.

Softmaker Office 2010 mag dan luxe missen, de makers zijn er wel in geslaagd om het pakket qua systeemeisen erg sober te houden. Op de harde schijf neemt de hele suite slechts 50 MB in. De applicaties zijn zowel bij de start als in het gebruik bijzonder alert en vereisen bovendien weinig werkgeheugen.

Er is ook een draagbare versie verkrijgbaar, wat de suite meteen verandert in een uitstekend kantoorpakket voor de USB-stick.

Duitse degelijkheid
Voor een beginnende ondernemer kan dit pakket een verstandige keuze zijn, maar voor thuisgebruikers is er het licht goedkopere Ashampoo Office 2010, dat exact dezelfde applicaties bevat als Softmaker, maar dan wel zonder de scriptbewerker BasicMaker. Bovendien is er de gratis basisversie van het Office-pakket van MIcrosoft.

Desondanks krijg je bij Softmaker Office 2010 exact waar je voor betaalt: Duitse degelijkheid in een soepel werkende verpakking. Voor ons is dat voldoende om een overstap te rechtvaardigen.

Softmaker Office 2010
Prijs: 69,95 euro (licentie voor 3 pc’s) (juni 2010)

PRO: vlekkeloze omgang met Office- en OpenOffice-formaten; snel en stabiel; mobiel kantoor dankzij draagbare versie; lage leercurve; betaalbaar.
CONTRA: BasicMaker ontoegankelijk; soms te sober; weinig extra’s.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business