Nieuws

McAfee Total Protection 2010

McAfee Total Protection 2010 heeft zich op alle vlakken verbeterd, zeker wat betreft de interface en systeembelasting. Dat komt vooral de toegankelijkheid ten goede.

Een van de grootste ergernissen bij vorige versies van McAfee was de systeemdruk. Dat is flink aangepakt, waardoor Total Protection 2010 op gelijke voet komt met de toonaangevende suites van het moment.

We testen hoeveel tijd de suite optelt bij het openen van honderd websites vergeleken bij een schoon systeem, en zien slechts 25 procent vertraging, twee keer minder dan de 2009-variant. Bij het verplaatsen en kopiëren van bestanden telt McAfee 6 procent bij de wachttijd op: niet beter, maar ook niet slechter dan concurrenten. Ook het opstarten van een beschermd systeem is flink sneller geworden.

Neerklapmenu’s
De interface is van gedaante veranderd. McAfee Total Protection 2010 heeft nu een aantrekkelijk hoofdvenster, waarin je met neerklapmenu’s zo veel of zo weinig informatie kunt weergeven als je zelf wilt. Een flinke verbetering, al hebben andere suites een interface die eenvoudiger te begrijpen is voor elke soort gebruiker.

Als malwareschrobber doet McAfee goed werk, maar het is iets minder goed in het reinigen van besmette systemen. De eerste scan is langzamer dan gemiddeld, maar opeenvolgende scans zijn wel een stuk sneller.

Behoorlijke firewall
Het pakket is beter op zijn plaats bij het beschermen van onbesmette machines. De firewall kwijt zich meer dan behoorlijk van zijn taak. McAfee laat op standaard beveiligingsniveau uitgaand netwerkverkeer toe en vraagt alleen bij inkomende verbindingen om raad bij de gebruiker. Weinig irritante pop-ups betekent echter ook een grotere kans dat spyware ongestoord informatie kan versturen.

We raden aan om een iets strengere modus in te stellen en de extra pop-ups erbij te nemen. De firewall is onzichtbaar gemaakt voor portscanners en merkt meteen een aantal van onze testapplicaties op die proberen om geopende netwerkpoorten te vinden.

Het lukt ons niet om de firewall uit te schakelen via de taakbeheerder, een techniek die sommige malware gebruikt om alsnog toegang te krijgen. Aan de andere kant slagen we er wel in om de hoofddiensten van Total Protection 2010 eenvoudig uit te zetten, iets wat bij bijvoorbeeld Norton of Kaspersky niet mogelijk is.

Meerdere computers
Dankzij de drie licenties kun je de suite op meerdere computers in je netwerkomgeving installeren, waarbij de netwerkkaart van McAfee goed van pas komt. Je kunt dezelfde inloggegevens op alle systemen instellen, de beveiligingsstatus van de andere vertrouwde computers zien en op afstand mogelijke problemen oplossen.

Deze suite wordt geleverd met SiteAdvisor Plus, een verbeterde versie van de populaire gratis browserplug-in die de betrouwbaarheid van websites controleert. In het verleden wilden die resultaten nog wel eens verouderd zijn, maar nu zet McAfee een clouddienst in om geïnfecteerde sites sneller te achterhalen. Het is daardoor een van de beste antiphishingwaakhonden.

Het ‘Plus’-gedeelte verwijst naar een actieve websiteblocker die mogelijk gevaarlijke sites onklikbaar maakt en ze zelfs uit je zoekresultaten houdt. Je hebt een wachtwoord nodig om de blokkering ongedaan te maken. Naast bescherming krijg je schoonmaaktools.

Twijfelachtig
De defragmentatietool is een wassen neus, omdat hij de ingebouwde Windows-client opstart. Maar de bestandswisser is indrukwekkend en laat zelfs gespecialiseerde reddingsbedrijven met lege handen staan. We zijn niet tevreden met de registerreiniger, omdat die niet laat zien wat hij repareert of heeft verwijderd. In het geval dat er iets mis mocht gaan, wordt het zo erg moeilijk om herstelwerkzaamheden uit te voeren.

McAfee is nog altijd tot de tanden bewapend, maar vertraagt de pas van je systeem nu een stuk minder. Het is een betere beveiliger geworden. Ook de interface is verbeterd, al mag hier nog werk gebeuren.

McAfee Total Protection 2010
Prijs: 89,95 euro (juni 2010)

PRO: verbeterde interface; SiteAdvisor Plus uitstekend tegenover phishingsites; minder systeembelasting; efficiënte netwerkopties.
CONTRA: malwareverwijdering kan nog beter; registerschoonmaker geeft niet alle informatie; hoofdapplicatie handmatig uit te schakelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business