Nieuws

‘Internet is geen basisrecht’

ICT speelt een cruciale rol in alle lagen van onze samenleving, en dat belang zal alleen maar toenemen. Digibeten vallen tegenwoordig uit de boot en hebben het bijvoorbeeld moeilijker met het vinden van werk. Maar hoe kan de burger zich hier tegen wapenen, en wat is de rol van de overheid?

Vincent Van Quickenborne, minister van Ondernemen en Vereenvoudigen en lid van Open VLD, zette met zijn Digitaal Plan 2010-2015 (pdf) alvast een stap in de goede richting. Er wordt hierin gefocust op drie pijnpunten: de prijs van internet, het gebrek aan vaardigheden en de houding tegenover nieuwe computermogelijkheden.

Aangezien de streefdatum van het plan op eind 2015 ligt, dient de volgende regering de uitvoering verder te zetten. Het komt dus niet als een verrassing dat Open VLD pleit voor een nieuwe echte minister van ICT in de federale regering.

Reacties op Digitaal Plan
Voor de N-VA is het plan van Van Quickenborne echter niet voldoende. Zij willen het aandeel van het onderwijs in het bijbrengen van vaardigheden vergroten. Ook Groen zet haar geld in op het onderwijs, naast het organiseren van informatiecampagnes rond privacy op het internet.

Sp.a juicht het plan toe, maar haast zich om te zeggen dat het gebaseerd is op het Internet voor Iedereen-initiatief van voormalig s.pa-minister Peter Van Velthoven. Verder willen ze de prijs van het internet in ons land zien dalen: Het kan niet dat we een van de best bekabelde landen in Europa zijn en tegelijkertijd bij de duurste horen.

CD&V wil de gemeentebesturen inschakelen om de burger de nodige vaardigheden bij te brengen. Naast voorzien in basispaketten moeten die een passende opleiding aanbieden. Wie dan nog vragen heeft, kan terecht bij een lokaal loket, naar analogie met de OCMW’s.

De computerclubs van Vlaams Belang sluiten hierbij aan. Het is vaak minder een probleem van kennis en vaardigheden dan van de houding tegenover nieuwe mogelijkheden van computers, denken zij. In plaatselijke IT-clubs kan hieraan gewerkt worden.

Basisrecht?
Maar moet iedereen wel toegang tot het internet krijgen? Voor datzelfde Vlaams Belang en Lijst Dedecker is internet helemaal geen basisrecht. De overige partijen – sp.a, Open VLD, Groen, N-VA en CD&V – vinden van wel.

Sp.a stelt zelfs voor om tijdelijk een maximumprijs op te leggen aan internetproviders. Iemands water- of energietoevoer afsluiten doe je toch ook niet, redeneert CD&V.

N-VA wendt dit basisrecht aan om de driestappenwetgeving, waarbij internettoegang na herhaalde overtredingen wordt ontzegd, van de hand te wijzen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business