Met de superslanke Xacti CS1 richt Sanyo zich vooral op vrouwen die makkelijk willen filmen en foto’s willen nemen. Lukt het om dat imago uit te buiten? De Xacti CS1 is een van Sanyo’s nieuwe Dual-camera’s in ‘pistoolformaat’. Je schiet met deze camera beelden in volledige HD-resolutie op een snelheid van maximaal 60 beelden per […]

Met de superslanke Xacti CS1 richt Sanyo zich vooral op vrouwen die makkelijk willen filmen en foto’s willen nemen. Lukt het om dat imago uit te buiten?

De Xacti CS1 is een van Sanyo’s nieuwe Dual-camera’s in ‘pistoolformaat’. Je schiet met deze camera beelden in volledige HD-resolutie op een snelheid van maximaal 60 beelden per seconde. Dual staat hier voor video en foto’s, maar verwacht geen spectaculaire plaatjes van dit toestel; het is en blijft vooral een videocamera.

Voor vrouwen
De Sanyo is erg compact en bijgevolg zeer draagbaar. Je kunt hem overal mee naartoe nemen. Wellicht zal hij vaker in een handtas belanden dan in een broekzak, want door zijn slanke vormgeving is hij eerder geschikt voor vrouwen. Wie erg grote handen heeft, koopt beter een iets groter model.

De camera biedt drie verschillende modi voor geluidsopname tijdens het filmen: ‘Wide’ (normaal), ‘Gun mic’ (gericht) en ‘Engage Zoom’. Die laatste past zich aan naargelang je in- of uitzoomt. Wanneer je mensen filmt die op een afstand staan, zal de microfoon zich richten op het geluid van die groep.

Lastige microfoon
Tijdens het testen merken we dat het geluid wel versterkt wordt wanneer je inzoomt, maar het andere omgevingsgeluid blijft toch erg hoorbaar. Ook bij de Gun-modus wordt niet al het omgevingsgeluid weggefilterd. De camera beschikt over een HDMI-uitgang om de beelden onmiddellijk op je televisie te bekijken en gebruikt SD-kaartjes als opslagmedium.

De Xacti CS-1 is erg gebruiksvriendelijk en zeer compact, en lijkt ons voor vrouwen een ideaal cameraatje. Maar wie kwaliteitsvolle foto’s wil nemen, koopt beter een echt fototoestel.

Sanyo Xacti VPC-CS1
Prijs: 259 euro (juni 2010)

PRO: bediening erg eenvoudig; compact formaat.
CONTRA: kwaliteit foto’s ondermaats.