Nederlandse providers samen tegen Brein

De Nederlandse provider Xs4all steunt zijn concurrent Ziggo in een kort geding tegen piratenjager Brein. Xs4all wil een precedent voorkomen waarbij sites worden gecensureerd.

Auteursrechtenorganisatie Brein eist van Ziggo dat het toegang tot The Pirate Bay blokkeert voor zijn klanten. Maar de kabelprovider krijgt nu hulp van concurrent Xs4all. Beide bedrijven gaan samen naar de rechter wanneer de zaak op 28 juni voorkomt. Xs4all had al eerder aangegeven Ziggo te steunen.

Laatstgenoemde argumenteert dat providers wel verantwoordelijk zijn voor informatie op hun eigen servers, maar niet op die van anderen. Daarom zijn providers evenmin verantwoordelijk voor het verkeer dat naar die server loopt, ze fungeren louter als doorgeefluik.

“De website van The Pirate Bay staat niet op een server van Ziggo, dus kan Ziggo niet verantwoordelijk worden gehouden. Brein is dus aan het verkeerde adres”, vindt Xs4all-woordvoerder Niels Huijbregts.

Precedent
De reden dat Xs4all nu mee op de kar springt is omdat het naar eigen zeggen wil voorkomen dat de zaak een precedent schept. Zo vreest het dat Pirate Bay op termijn niet de enige site zal zijn die wordt geblokkeerd.

In een mededeling schuift Xs4all de schuld door naar de entertainmentindustrie. Consumenten willen volgens de provider muziek en films downloaden, maar de sector slaagde er niet in om een (legaal) aanbod te scheppen voor die vraag.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business