Nieuws

Goedkope camera spoort kanker op

Wetenschappers aan een Amerikaanse universiteit hebben een apparaat ontwikkeld om kankercellen te onderscheiden van gezonde. Ze baseren zich op een camera van vierhonderd dollar.

De camera kan niet zomaar kankercellen opsporen. De wetenschappers hebben daarvoor nog een bundel optische kabels op de camera gemonteerd. Om te testen, brengen ze een fluorescente kleurstof aan op het weefsel. Die doet de cellen opgloeien als ze met de optische kabels worden beschenen.

Op de foto wordt dan duidelijk of het onderzochte weefsel kankercellen bevat of niet. Bij gezond weefsel zijn de celkernen ver van elkaar verwijderd (linkse foto). De kernen van kankercellen zijn abnormaal groot en liggen dicht bij elkaar (rechtse foto).

[related_article id=”152275″]

Gezonde cellen links, kankercellen rechts

(foto: D. Shin/Rice University)

Het verschil is zo opvallend dat een diagnose al mogelijk is op basis van de foto op het schermpje van de camera. Dat blijkt uit tests die de wetenschappers gedaan hebben op gekweekte kankercellen, kankercellen uit een echte tumor en gewond weefsel uit de mond van patiënten.

Goedkoop en draagbaar
De wetenschappers zien voordelen in het gebruik van een gewone camera. Het apparaat is goedkoop en draagbaar. In westerse landen kan dat zorgen voor goedkopere kankerdetectie. In armere landen kan het ervoor zorgen dat er überhaupt kankerdetectie is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business