Resultaten van een recent onderzoek bij ontwikkelaars tonen aan dat er weinig hinder wordt ervaren door Oracles overname van Sun. Java en MySQL stellen het wonderwel in hun nieuwe thuis, zegt verkoper van openbron-analysesoftware Jaspersoft. De resultaten van dit onderzoek staan in hevig contrast met die van het OpenSolarisproject, waarvan de raad van bestuur ontslag […]

Resultaten van een recent onderzoek bij ontwikkelaars tonen aan dat er weinig hinder wordt ervaren door Oracles overname van Sun. Java en MySQL stellen het wonderwel in hun nieuwe thuis, zegt verkoper van openbron-analysesoftware Jaspersoft.

De resultaten van dit onderzoek staan in hevig contrast met die van het OpenSolarisproject, waarvan de raad van bestuur ontslag dreigt te nemen.

MySQL en Java zijn sterk aanwezig in moderne openbronsoftware, zowel in bedrijven als in webwinkels. Volgens het onderzoek van Jaspersoft is er overigens een duidelijke evolutie merkbaar: door Oracles toewijding aan openbron-Java blijken klanten meer tevreden over de programmeertaal dan toen deze nog eigendom was van Sun.

Algemeen gesproken is er dan ook geen alternatief voor Java bij het schrijven van verschillende applicaties. Scriptingtalen gaan een heel eind mee bij het oplossen van problemen, maar missen toch een hoop functionaliteit en methodologie tegenover de ‘echte’ programmeertalen. Java biedt zijn gebruikers, ondanks zijn beperkingen, een hele hoop functies die in elke scriptingtaal zitten en meer.

Een verrassender resultaat is het feit dat MySQL-gebruikers niet van plan zijn hun favoriete database op te geven, terwijl Oracle daar toch om bekendstaat. Gebruikers geloven eerder dat MySQL zal floreren onder de vleugels van het bedrijf en blijven daarom vasthouden aan hun manier van werken.

Enkele hoogtepunten van het onderzoek:

  • Meer dan 75 procent van de ondervraagden antwoordt dat hun gebruik van MySQL hetzelfde blijft of zelfs stijgt, nu Oracle de software onderdak biedt.
  • Meer dan 75 procent voorspelt dat de evolutie van MySQL hetzelfde blijft bij Oracle. Optimisten zien echter ook hier een verbetering aan de horizon.
  • Bijna alle ondervraagden zeggen Java te blijven gebruiken in hun bedrijf, of het gebruik op te voeren. Deze resultaten tonen aan dat Java nog steeds een courante en bruisende programmeertaal is.
  • Bijna 80 procent van de ondervraagden denkt dat de Java Community Press (JCP) hetzelfde blijft of verbetert onder Oracle.

Commercieel vs openbron