Nieuws

BP geeft gebruik Photoshop toe

BP beveelt zijn medewerkers te stoppen met het gebruik van Photoshop om officiële afbeeldingen aan te passen. De feiten zorgen al geruime tijd voor onenigheid en bereiken stilaan hun hoogtepunt.

Het oliebedrijf geeft toe het beeldbewerkingsprogramma Photoshop te hebben gebruikt en zweert de beschamende praktijken af.

Inspecterende helikopter vliegt niet
Voor de tweede keer in evenveel dagen klagen aandachtige bezoekers van de BP-website over de amateuristische en schandalige bewerkingen van officiële beelden. Deze beelden lieten zogezegd zien hoe de oliegigant omgaat met de crisis in de Golf van Mexico.

De laatste afbeelding is die van een beeld uit de cockpit van een PHI S-92-helikopter, terwijl de piloten de beschadigde boorplek Deepwater Horizon inspecteren. Oplettende bloggers hadden echter snel door dat de afbeelding vals is, vooral omdat aan het controlepaneel te zien is dat de helikopter eigenlijk niet vliegt.

Een van de problemen is dat de controletoren in de linkerbovenhoek van de afbeelding te zien is. Verder zijn er te veel verschillende kleurentinten, heeft de piloot een controlelijst vast die hij vóór de vlucht moet nakijken, en staat op het controlepaneel te lezen dat de deuren openstaan en dat de parkeerremmen nog geactiveerd zijn.

De afbeelding verscheen op de officiële website van BP, maar werd later verwijderd.

Pagina op Flickr
Ondertussen is de afbeelding te vinden op de Flickrpagina van BP, in het album BP altered images. Daar zijn ook andere bewerkte afbeeldingen te vinden, waaronder die van het zogezegde controlecentrum dat zich bezighoudt met het olielek.

“Onze postproductieafdeling gebruikt Photoshop om afbeeldingen te bewerken die we op onze website zetten”, geeft een BP-woordvoerder toe. “Gewoonlijk voor kleurcorrecties, de verwijdering van fel licht en schitteringen, en het bijsnijden van de beelden. In enkele gevallen werd ook geknipt en geplakt. Deze afbeeldingen zijn verwijderd en samen met hun origineel op Flickr geplaatst, ter vergelijking.”

Klik hier om de hogeresolutieafbeelding van de helikopter te bekijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business