VS wil Wikileaks-documenten terug

Wikileaks moet de documenten die het gelekt heeft over de oorlog in Afghanistan teruggeven. Dat is althans wat het Amerikaanse ministerie van Defensie formeel heeft gevraagd. Of de site dat zal doen, is een andere vraag.

Het leger eist dat alle documenten en logbestanden over de oorlog in Afghanistan meteen terug worden overgedragen en definitief worden verwijderd van de site. Volgens het Pentagon zijn ze eigendom van de Amerikaanse overheid.

Geoff Morell, persverantwoordelijke van het leger, zegt dat Wikileaks “een schaamteloze oproep doet aan Amerikaanse overheidsofficiers, inclusief ons leger, om de wet te overtreden”. In het bijzonder omdat het claimt dat het lekken van informatie legaal is.

De stelling van Wikileaks, dat het lekken van vertrouwelijk materiaal veilig, eenvoudig en wettelijk beschermd is, verwijst vooral naar het systeem van Wikileaks. De hoofdserver van het bedrijf staat in Zweden en de site heeft verschillende mirrorsites in andere landen.

In totaal werd er zo’n honderd megabyte aan vertrouwelijke documenten over de oorlog in Afghanistan gelekt. Hieruit blijkt dat de oorlog toch niet zo vlot verloopt als officieel wordt beweerd. Sinds het lekken van de Afghanistan war logs is het Amerikaanse ministerie van defensie furieus. Ook het Witte Huis heeft de lekken veroordeeld.

‘Site offline halen’
Sommige Amerikaanse politici eisen intussen de doodstraf wegens landverraad voor de persoon die de documenten aan Wikileaks bezorgde. Anderen gaan niet zo ver, maar vinden dat Wikileaks ten alle koste moet worden afgesloten.

Dat laatste is zeker niet vanzelfsprekend, gezien de VS dan de Zweedse hostingprovider moet overtuigen. Maar zelfs dan kan de site gewoon weer opduiken via een ander land.

Wat als…
Morell gaf wel geen antwoord op de vraag hoe het leger zal reageren als Wikileaks geen gehoor geeft aan de eis. "Op dit moment hebben we het gewoon gevraagd. Als het nodig zou blijken om hen te verplichten, dan gaan we uitzoeken wat onze mogelijkheden zijn."

Wikileaks heeft intussen gereageerd op Twitter: "We onderzoeken het ‘verzoek’ van het Pentagon en zullen binnenkort een statement geven."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business