MTV krijgt geen online clips van Universal

De onderhandelingen tussen MTV en muziekportaal Vevo zijn afgeketst. De muziekzender mag daardoor online geen clips van Universal Music Group meer tonen.

Het gaat onder meer om video’s van topartiesten als U2, Amy Winehouse en Lady Gaga.

Muziekportaal
Vevo werd in december opgericht als muziekportaal. Het project krijgt de steun van Universal, Sony en EMI. MTV moet met Vevo onderhandelen om de filmpjes van deze platenmaatschappijen online te mogen aanbieden.

MTV zegt in een verklaring dat er geen overeenkomst kan worden bereikt voor de rechten om muziekvideo’s van Universal te streamen. Daardoor zullen er geen muziekvideo’s van het label op sites van MTV verschijnen.

Oude vete?
Vevo heeft ook deals met andere videosites, waaronder YouTube. Maar het geschil met MTV heeft een langere geschiedenis. Platenlabels hebben altijd geklaagd dat ze te weinig geld krijgen van MTV. Al sinds de jaren tachtig en negentig, toen MTV als eerste zender bijna uitsluitend muziekclips uitzond.

MTV zelf betwist dat en zegt dat het in al die jaren miljarden dollars heeft betaald aan platenmaatschappijen.

Nu muziekclips online meer publiek trekken dan op tv, verschuift het zwaartepunt naar het internet. Dat kan ertoe hebben geleid dat Vevo nu meer of sneller geld wil zien dan dertig jaar geleden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business