India wil greep krijgen op draadloze informatiestromen. Het land wil niet alleen veiligheidsgaranties van BlackBerry, maar ook van Google en Skype. De Indiase regering wil internetgiganten Google (als maker van de Androidsoftware voor smartphones) en Skype vragen om toegang tot versleutelde informatie. Dat blijkt uit documenten van de Indiase regering. Vorige week dreigde het land […]

Advertentie

India wil greep krijgen op draadloze informatiestromen. Het land wil niet alleen veiligheidsgaranties van BlackBerry, maar ook van Google en Skype.

De Indiase regering wil internetgiganten Google (als maker van de Androidsoftware voor smartphones) en Skype vragen om toegang tot versleutelde informatie.

Dat blijkt uit documenten van de Indiase regering. Vorige week dreigde het land al de BlackBerry, een smartphone van fabrikant Research In Motion (RIM), te blokkeren.

[related_article id=”158578″]

De terroristische aanslagen in Mumbai in 2008, waarbij 166 mensen het leven verloren, werden gecoördineerd via satelliettelefoons en mobiele telefoons. Direct na de aanslagen volgde er dan ook een grondige herziening van de veiligheid op het gebied van telecommunicatie.

Onderscheppen
In juli kwamen medewerkers van het Indiase ministerie van Telecom samen met vertegenwoordigers van drie telecomproviders om te praten over het onderscheppen en controleren van versleutelde communicatie door de veiligheidsdiensten van het land.

"Er was overeenstemming dat er meer dan één soort diensten is waarvoor oplossingen moeten worden onderzocht", zo blijkt uit de notulen van de bijeenkomst. "Een aantal van de diensten behelst de BlackBerry, Google en Skype. Er is besloten eerst de kwestie met de BlackBerry aan te pakken en vervolgens de andere diensten."

De regering heeft volgens Rajesh Chharia, de voorzitter van de Indiase vereniging van internetaanbieders, "heel duidelijk gemaakt" dat na de BlackBerry ook "Google, Skype en soortgelijke diensten worden aangepakt. Volgens de wet moeten ze controle toestaan", aldus Chharia.

Google en Skype zeggen dat ze nog geen bericht hebben gekregen van de Indiase regering.

Het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken liet gisteren weten dat er op dit moment alleen nog wordt gesproken met RIM. De binnenlandse mobilofoonoperatoren hebben al te horen gekregen dat ze voortaan hun netwerk alleen nog in de lucht mogen houden met apparatuur die door de overheid is goedgekeurd.

Apparatuur van de Chinese fabrikanten Huawei Technologies en ZTE Corp is niet langer toegelaten, omdat vermoed wordt dat die onveilige software bevat.

India neemt risico
De onderdirecteur van RIM, Robert Crowe, had afgelopen weekend een gesprek met medewerkers van het ministerie, in een poging het verbod te voorkomen. India dreigde donderdag de e-mail- en sms-functies van de BlackBerry te blokkeren als de veiligheidsdiensten van het land niet voor 31 augustus toegang krijgen tot de berichtendienst.

Van de 41 miljoen BlackBerrygebruikers wonen er 1 miljoen in India. Het is een van de snelst groeiende markten voor RIM. De vraag is of India het werkelijk aandurft de functies te blokkeren. Voor het land staat ook zijn reputatie als goedkoop technologie-ontwikkelingscentrum op het spel.

Als de blokkade wordt doorgevoerd, zouden de BlackBerrybezitters met hun toestel alleen nog kunnen bellen en internetten. Volgens de regering stelt RIM volgende week een oplossing voor.

Onrust bij banken
India is niet het enige land waar RIM dergelijke problemen heeft. Eerder gebeurde hetzelfde in de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië. In Saoedi-Arabië heeft RIM een voorlopig akkoord gesloten met de autoriteiten.

Dat heeft enige onrust gewekt bij de grote Amerikaanse klanten van RIM. Zij vrezen dat er toegevingen gedaan worden rond de encryptiebeveiliging van de datastromen.

De grote Amerikaanse banken en multinationals laten hun personeel BlackBerry’s gebruiken, omdat ze er dan zeker van zijn dat de boodschappen niet onderschept kunnen worden.

RIM zou de afgelopen week een telefonische vergadering hebben gehouden met klanten als Goldman Sachs en JP Morgan, om hen gerust te stellen.