Harde schijven gebaseerd op flashgeheugen gaan steeds minder op hun draaiende voorvaders lijken. SanDisk experimenteert met kleine SSD’s. Solid State Drives of SSD’s zijn harde schijven zonder bewegende componenten. Ze gebruiken flashgeheugen zoals dat ook in USB-sticks zit. Totnogtoe lijken die SSD’s nog op gewone harde schijven, met dezelfde afmetingen en hetzelfde uitzicht. SanDisk experimenteert […]

Advertentie

Harde schijven gebaseerd op flashgeheugen gaan steeds minder op hun draaiende voorvaders lijken. SanDisk experimenteert met kleine SSD’s.

Solid State Drives of SSD’s zijn harde schijven zonder bewegende componenten. Ze gebruiken flashgeheugen zoals dat ook in USB-sticks zit. Totnogtoe lijken die SSD’s nog op gewone harde schijven, met dezelfde afmetingen en hetzelfde uitzicht.

SanDisk experimenteert met andere vormen. Zo heeft het bedrijf een miniatuur-SSD vastgesoldeerd op een moederbord, de iSSD of integrated Solid State Drive. Zo’n harde schijf is 16 x 20×1,85 millimeter groot en weegt minder dan een gram.

[related_article id=”152275″]

Tablet-pc’s
De capaciteit van de minischijfjes bedraagt 4 tot 64 gigabyte. Dat is voor laptops misschien wat aan de kleine kant, maar uiterst geschikt voor de opkomende markt van de tablet-pc’s, telefoons en mediaspelers.

Wat tegenover traditionele harde schijven onveranderd blijft, is de aansluiting op het moederbord. Die zal ook bij de iSSD de standaard SATA gebruiken. Die staat een leescapaciteit toe van 160 megabyte per seconde en een schrijfcapaciteit van 100 megabyte per seconde.

Enkel grote klanten kunnen de iSSD’s krijgen als monster. Volgens SanDisk zijn enkele grote IT-spelers geïnteresseerd.

Advertentie