Nieuws

Nieuwe Aldi-desktop exclusief op de testbank

Op 25 augustus pakt Aldi opnieuw uit met een desktop in de winkelrekken. Met de eerste schooldag in het vooruitzicht kijken veel studenten wellicht uit naar een nieuwe computer. Kan deze Medion MD 8342 voor hen de verwachtingen waarmaken? ZDNet voelde exclusief de nieuwe configuratie aan de tand.

De MD 8342 bevat een mix van onderdelen voor een budgetbewust systeem. Dat kan ook moeilijk anders, want het toestel zal voor 549 euro over de toonbank gaan. Het is vooral AMD dat aanwezig is onder de motorkap. Zo vinden we op het moederbord met ATI 770-chipset een Athlon II X4 620-processor, die over vier kernen beschikt en 2,6 GHz op de teller zet. Het voornaamste onderscheid tussen AMD’s Phenom II en deze Athlon II, is dat die laatste geen L3-cache heeft. In de meeste applicaties is het snelheidsverschil tussen de Athlon II en een gelijk geklokte Phenom II echter minimaal. De processor wordt bijgestaan door 4 GB DDR3-geheugen en een ATI Radeon HD 5670, die DirextX 11 ondersteunt. Hiervan verwachten we betere resultaten dan van de geïntegreerde grafische oplossingen die in deze prijsklasse meestal gebruikt worden. Ook de harde schijf is met een opslagcapaciteit van 1.000 GB voldoende ruim bemeten.

Langs de buitenkant
De MD 8342 huist in een typisch miditorenchassis. Elementen in plexiglas lichten blauw op wanneer je het systeem inschakelt. De afwerking in hoogglanzend zwart plastic oogt fraai, maar vingerafdrukken vallen enorm hard op. De optische drives zitten, net als de geheugenkaartlezer, verstopt achter het frontpaneel. De knop om de dvd-schrijver te openen, blijkt trouwens nogal nukkig. Je moet hem hard induwen voor de lade opent.

[related_article id=”152275″]

Alle frequent gebruikte aansluitingen zijn aanwezig. Met zowel HDMI, DVI als D-SUB zijn de belangrijkste grafische uitgangen aanwezig. Zes USB-poorten voor het aansluiten van randapparaten (twee vooraan) vinden we echter te weinig voor een hedendaagse configuratie. Een FireWire-aansluiting is wel aanwezig, maar we zoeken vruchteloos naar eSATA of USB 3.0. De bovenkant van de computer is voorzien van een docking station voor bepaalde types van externe harde schijven van Medion. De muis en het toetsenbord, allebei met draad, zijn erg eenvoudig maar functioneel uitgevoerd. Als toemaatje is nog een draadloze netwerkkaart voorzien.

Na het openen van de behuizing merken we dat het moederbord werd geproduceerd door MSI. Slechts twee van de vier geheugensloten zijn bezet, en ook twee PCIe 1x- en één PCIe 16x-slot zijn nog vrij. Dit laat genoeg ruimte voor eventuele systeemupgrades in de toekomst.

Bij het opstarten van de computer, merken we dat de thuisversie van Windows 7 op de schijf is geïnstalleerd. Medion opteert nog voor de 32 bitversie, maar dat zal voor de doorsnee gebruiker weinig uitmaken. Ons enthousiasme over de op het eerste zicht uitgebreide softwarebundel wordt enigszins getemperd wanneer blijkt dat de geïnstalleerde Office 2010 een probeerversie is van 60 dagen. Ook voor Bullguard Internet Security moet een aparte licentie aangeschaft worden als we na 60 dagen nog van updates willen genieten. Corel Draw Essentials en MS Works werken wel zonder beperkingen.

Doelpubliek
Voor wie is de Akoya MD 8342 geschikt? Gezien de timing denken we dat Aldi in de eerste plaats hoopt dat veel studenten nog net voor het nieuwe schooljaar met een computer in hun karretje de winkel zullen verlaten. Voor hen lijkt dit toestel ons geen slechte keuze. De configuratie blijkt meer dan krachtig genoeg voor dagelijks gebruik en kantoorwerk, maar ook voor multimediagerichte toepassingen zoals het encoderen van beeldmateriaal of het bekijken van een film. De MD 8342 is bij deze taken trouwens redelijk stil. De ventilatoren zijn nog net hoorbaar, zonder storend over te komen. De grafische kaart slaagt er zelfs in om recente gametitels aan een aanvaardbare framerate weer te geven, zeker wanneer niet al het grafische snoepgoed in het spel wordt ingeschakeld. Fanatieke gamers laten deze configuratie best links liggen. 

Hoe we testen
Om te beoordelen of de Akoya MD 8342 voldoende waar voor zijn geld biedt, vallen we terug op een test van studentenpc’s die gepubliceerd werd in de septembereditie van PC Magazine. Keuze van de redactie bij deze test werd de Packard Bell iMedia i5512, die ook voor 549 euro over de toonbank gaat, maar over haast heel de hele lijn betere scores neerzet dan deze Akoya. Enkel bij spelletjes weet Medion dankzij de Radeon HD 5670 een ruime kloof te slaan. Nu moeten we er meteen bijvertellen dat deze Packard Bell een buitenbeentje was in deze test. Het gebeurt immers niet vaak dat de goedkoopste machine overtuigend de vloer aanveegt met de concurrentie. In het hele testpeloton zou de Akoya MD 8342 ver in de tweede helft eindigen. Het verschil met de beter scorende toestellen in het door Intel-processors gedomineerde testveld is echter niet dramatisch. Meer nog, dankzij de relatief krachtige grafische kaart zijn de spelprestaties van de Medion echte uitschieters. De Medion profileert zich hier als een echte allroundmachine die ook voor een game z’n hand niet omdraait.

Wanneer we bij een aantal online winkels een gelijkaardige configuratie trachten samen te stellen, dan ligt er steevast voor ongeveer 600 euro aan hardware in ons winkelkarretje, besturingssysteem inbegrepen. Dat is zonder rekening te houden met het toetsenbord, de muis en de extra software op deze Akoya. 549 euro is met andere woorden een scherpe prijs voor deze configuratie, zeker met de drie jaar garantie die Aldi voorziet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business