Nieuws

Valse chips vormen groeiend gevaar

Namaakchips lijken een ernstige bedreiging te worden. In de VS duiken elk jaar meer valse chips op, soms zelfs in militaire of medische apparatuur.

Zowat elk stukje moderne elektronica bevat chips. Wanneer bepaalde chiptypes niet langer worden gemaakt, of er schaarste is ontstaan, bestaat de kans dat bedrijven (onbewust) bij verkopers van namaakversies terechtkomen. Volgens Mercury News heeft zelfs het Amerikaanse leger ervaring met het probleem.

Uit China
De site doet het verhaal van een Amerikaans koppel dat in oktober 2009 meer dan dertienduizend namaakchips uit China importeerde. Ze werden verkocht als echte producten van onder meer Intel. Onder de kopers zat de Amerikaanse defensiemacht. Het leger kwam bij deze verkopers uit omdat het met een chipschaarste kampte door de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Vliegtuigen
Of de chips echt in gebruik zijn geweest, is niet bekend. Maar het is niet de eerste keer dat er namaak tot in cruciale hardware geraakt.

Zo werd er ook namaak ontdekt toen het VS-leger chips voor F15-vliegtuigen nodig had. Die werden echter niet langer gemaakt door de fabrikant, waardoor er elders werd aangeklopt. Maar de zaak werd tijdig ontdekt voor het materiaal werd gebruikt tijdens de vluchten.

Toename
Volgens het US Department of Commerce stijgt het aantal incidenten met namaakchips jaarlijks. In 2005 waren er 3.868 gevallen, de twee jaren daarop steeg dat tot 8.139 en 8.600 gevallen. In 2008, de meest recente cijfers, groeide dit verder tot 9.356 incidenten. Telkens gaat het om duizenden chips, al zijn exacte aantallen niet bekend.

Vroeger werd er nog samengewerkt met de chipmakers zelf om na te gaan of het om echte chips gaat, maar die samenwerking is volgens Mercury News twee jaar geleden gestopt. Het departement vreest dat het juridische problemen krijgt, omdat het dan informatie vrijgeeft over de verkoper van de onderdelen.

Op dit moment wordt er wel gezocht naar een legitieme manier om opnieuw grondig te kunnen controleren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business