Nieuws

AVM Fritz!WLAN Repeater N/G

Met dit kastje van het Duitse AVM breid je niet alleen het bereik van een draadloos netwerk uit, het doet ook dienst als oplossing voor het streamen van audio naar een versterker of radio.

De Fritz!WLAN Repeater N/G van AVM valt qua functies en formfactor nog het best te vergelijken met Apples Airport Express. Je plugt hem rechtstreeks in een stopcontact, waarna hij dienst doet als extra draadloos toegangspunt. De verbinding met je draadloze router wordt daarbij eveneens draadloos gelegd. Op die manier kun je het signaal van je draadloze netwerk uitbreiden naar plaatsen tot waar het wifisignaal normaal niet reikt.

Let er wel op dat je de repeater niet helemaal aan de rand van het wifibereik inplugt: hoe minder sterk het wifisignaal, hoe lager de interconnectiesnelheid. Bovendien werkt een repeater op hetzelfde radiokanaal als de rest van het draadloze netwerk, met als gevolg dat de beschikbare bandbreedte sowieso al gehalveerd wordt.

Dubbele radio
Erg interessant aan deze repeater van AVM is dat hij een dubbele radio heeft voor zowel de 2,4 GHz- als 5 GHz- frequentieband. In die laatste band zijn er nog weinig stoorzenders te vinden, maar het bereik valt tegen in vergelijking met 2,4 GHz. Deze repeater breidt dus desgewenst ook 5 GHz verder uit. Jammer genoeg is deze AVM niet in staat om via 5 GHz de verbinding te leggen met het basis toegangspunt, en clients te bedienen via 2,4 GHz.

De installatie van de repeater kan op twee manieren verlopen. Via WPS (Wi-Fi Protected Setup) en enkele knopdrukken (daarvoor moet je een router met WPS-functie hebben) of via de softwarewizard van AVM. Met die laatste methode kunnen we zonder veel moeite onze D-Link DIR-825 draadloze router koppelen aan de Fritzbox!WLAN Repeater. De rest van de configuratie gebeurt vanuit de webbrowser of vanaf het lageresolutie ledschermpje.

Dat scherm werkt zoals een lichtkrant en bevat in de hoeken een drukgevoelig gedeelte waarmee je door menu’s navigeert. Wij vinden de webinterface echter handiger. Het ledscherm dient vooral om statusinformatie te tonen, zoals signaalsterke, connectiesnelheid en IP-adressen. Je kunt er ook een willekeurige tekst op tonen.

En dan is er nog de mogelijkheid om muziek te streamen via de analoge mini-jackuitgang, S/PDIF, of – dat is uniek – via de ingebouwde FM-transmitter. Je moet daarvoor wel eerst speciale software installeren op je pc. Die zorgt ervoor dat alle geluid terechtkomt bij de Fritz!WLAN Repeater. Tijdens onze tests stuiten we bij het streamen regelmatig op onderbrekingen.

We spelen vanaf een laptop met Windows Media Player mp3’s af die op een Synology NAS staan. Dat vele draadloze netwerkverkeer blijkt dus iets te veel van het goede. Mp3’s afspelen die bewaard staan op de notebook levert geen problemen op. Hetzelfde geldt voor audio-cd’s en dvd-schijfjes met Dolby Digital surroundgeluid (die worden omgezet naar stereo). Het DTS-surroundformaat wordt echter niet ondersteund.

Nog iets om rekening mee te houden is dat de repeater standaard de SSID-naam van je wifinetwerk overneemt. Dat kan voor sommige laptops problemen opleveren, zoals onze HP-netbook die constant twijfelt welk toegangspunt te kiezen, met onstabiele internetverbindingen tot gevolg. Een oplossing is om toch een andere SSID-naam in te stellen en je laptop hiermee te laten verbinden als hij in de buurt is.

AVM Fritz!WLAN Repeater N/G
Prijs: 99,64 euro (september 2010)

PRO: ondersteunt 2,4 én 5 GHz; informatief ledscherm; uitgebreide webinterface met groene functies; FM-tuner met bereik van enkele meters.
CONTRA: automatische firmware-update werkt niet; kan niet overweg met DTS-geluidsformaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business