Nieuws

Budgetlaptop bij Aldi

Aldi begint stilaan de allures van een computerwinkel te krijgen. Na de afgelopen maanden al twee desktopcomputers, een minilaptop, een desktopvervanger en tal van randapparaten zoals scanners, beeldschermen en externe harde schijven in de rekken te hebben gehad, volgt vandaag een 15,6 inch multimedialaptop.

Wat uiterlijk betreft, ligt deze notebook met een zilveren deksel met zwarte accenten en een zwarte binnenkant perfect in het verlengde van de vorige Medion-aanbieding. De plastic behuizing van het toestel ziet er wat ons betreft vrij goedkoop uit, en voelt zo ook aan. Op zich niet verwonderlijk, want deze Medion Akoya E6214 is met een prijs van 549 euro ook een budgettoestel.

Binnenwerk
Dat dit een budgettoestel is mag dan wel blijken uit de afwerking, maar de uitrusting staat op een hoger niveau dan het prijskaartje doet vermoeden. Diep in de behuizing tikt een Intel Core i3-330M-processor aan 2,13 GHz. Deze wordt bijgestaan door 4 GB DDR3-geheugen (2 x 2 GB), Intel HD Graphics, een harde schijf met 500 GB opslagruimte en een dvd-brander.

Deze laatste kan uitgewisseld worden voor een (niet meegeleverde) extra harde schijf of een module met een subwoofer. Deze configuratie leent zich voor surfen, kantoorwerk of het bekijken van films, maar de spelletjesfanaat blijft wel in de kou staan. De geïntegreerde grafische oplossing van Intel heeft immers niet de minste ambitie om een recente game aan meer dan enkele frames per seconde weer te geven.

Wat connectiviteit betreft, is het toestel duidelijk minder uitgerust: de E6214 moet het stellen met slechts drie USB 2.0-poorten, en een eSATA-poort die dubbelt als vierde USB-poort. Verbinden met een netwerk kan via een gigabit-netwerkpoort of via het draadloze 802.11-netwerk.

Handige afstandsbediening
Uitvoer naar een extern beeldscherm of televisietoestel gebeurt via HDMI of VGA. Een DVI-poort ontbreekt. Opvallende afwezigen zijn een bluetoothverbinding en een ExpressCard-sleuf, maar in dit marktsegment is dit eerder uitzondering dan regel.

[related_article id=”152275″]

Leuk is dat Medion een compacte afstandsbediening meelevert. Altijd handig als je deze draagbare computer als mediacenter wilt inzetten.

Aan de softwarekant vinden we de thuisversie van Windows 7 en Microsoft Office Starter 2010, de gratis versie van Office die MS Works vervangt. BullGuard Internet Security beschermt het toestel tegen online gevaren, maar wel maar voor negentig dagen. Wil je na deze periode nog updates ontvangen, dan dien je het pakket te registreren. Om dvd’s te branden, valt de E6214 terug op Ashampoo Burning Studio.

De Akoya E6214 is voorzien van hetzelfde klavier dat we eerder dit jaar al zagen op de 17 inch-desktopvervanger, en heeft een numeriek klavier. Het typecomfort van dit toetsenbord is meer dan oké, met toetsen die zich opvallend diep laten indrukken voor een laptoptoetsenbord. Wel storen we ons aan een rammelend geluidje wanneer we de toetsen stevig aanslaan.

Dof scherm
Een van de belangrijkste factoren die de gebruikservaring van een laptop bepalen, is de kwaliteit van het beeldscherm. Het ledscherm van de E6214 biedt een mooi contrastverloop en een redelijke kleurweergave, maar de maximale helderheid ligt wat ons betreft erg laag, en vooral de verticale inkijkhoek laat te wensen over.

De hamvraag bij elke computer of notebook die in Aldi wordt aangeboden, is echter of het toestel voldoende waar voor zijn geld biedt, en of je in de reguliere computerhandel voor dezelfde prijs een identiek toestel kunt kopen.

Een ronde langs verschillende onlinewinkels leert ons dat 549 euro een behoorlijk scherpe prijs is voor een 15,6 inchtoestel met een Core i3-processor. Je moet er dan echter wel de ondermaatse helderheid van het scherm bijnemen.

Wat ons betreft hou je dus beter een oogje op de promoties of speciale aanbiedingen van andere producenten. Of je kunt kiezen voor een beter uitgerust toestel met een iets minder geavanceerde processor, zoals de mobiele Pentium T4500.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business