Nieuws

Illegaal aanbod Vlaamse films verdubbeld

De Belgische antipiraterijfederatie BAF heeft in de eerste helft van het jaar bijna 25.000 links naar illegale Belgische producties verwijderd.

De nieuwste  halfjaarresultaten die de Belgian Anti-Piracy Federation bekendgemaakt heeft, zijn schrikbarend. De waakhond verwijderde in de eerste zes maanden van 2010 maar liefst 24.500 illegale links naar beschermde Vlaamse en Waalse producties.

Verdubbeling Nederlandstalig aanbod
Wat het illegale aanbod van Vlaamse films en series betreft, zit de BAF met tienduizend verwijderde links nu al bijna aan het eindresultaat van vorig jaar.

“Toen ontdekten we in totaal twaalfduizend illegale downloadlinks. Ik vrees dat we dit jaar afstevenen op een verdubbeling”, vertelt Christophe Van Mechelen, manager van BAF, in een persbericht.

Loft, de kaskraker van Erik Van Looy, werd vorig semester 1.200 keer aangeboden. Afleveringen van De Slimste Mens ter Wereld waren goed voor 1.877 links en van de VTM-serie Aspe telde de BAF 868 downloadlinks. Illegale links naar Franstalige producties werden ruim vijfduizend keer opgemerkt.

Ook muziek in trek
Belgische muziek doet het nog beter in het illegale circuit, met veertienduizend illegale verwijzingen naar liedjes of volledige albums. En dat zijn alleen nog maar de aangeboden illegale versies. Elk van deze illegale links wordt duizenden keren gedownload door Belgische internetgebruikers, afgaande op eerdere studies over downloadgedrag.

De Karel De Grote hogeschool berekende vorig jaar dat elke Belgische jongere gemiddeld 1.335 liedjes en 109 films of afleveringen van een serie downloadt per jaar. Een meting van de illegale verspreiding van het album Almost Bangor van Novastar resulteerde in een verhouding van vijf illegale downloads per legale digitale aankoop.

Actie van Europol
Vorige week nog hield Europol in dertien Europese landen een grootscheepse actie tegen vier releasegroepen die voornamelijk Nederlandstalig materiaal aanbieden. In totaal werden er tien mensen aangehouden, onder wie vijf in België.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business