Nieuws

Apotheker wordt baas van HP

De raad van bestuur bij HP heeft Léo Apotheker gekozen als topman van het bedrijf. In de VS is deze Duitser relatief onbekend.

Vanaf 1 november pakt Apotheker de stoel in van Mark Hurd, de vorige baas. Die laatste was verplicht ontslag te nemen na beschuldigingen van seksuele intimidatie (die achteraf ongegrond bleken).

De keuze is op Apotheker gevallen omdat hij “een strategisch denker is met een passie voor technologie, brede wereldwijde ervaring en een bewezen operationele discipline”, zo meldt de bestuursraad van HP in een bericht. In die raad zal Apotheker trouwens zelf ook gaan zetelen.

De Duitser heeft twee jaar aan het hoofd van softwarebedrijf SAP gestaan, en heeft in totaal 19 jaar bij het bedrijf gewerkt. Dit jaar moest hij opstappen na ontevredenheid over zwakke bedrijfsresultaten.

Buitenstaander
Met Apotheker heeft HP een buitenstander gekozen. Dat is opmerkelijk, want HP was ook ernstig intern aan het zoeken naar kandidaten. Zo werd onlangs een lijstje van vijf interne kandidaten bekend. Ieder van hen staat aan het hoofd van een divisie bij HP. Het gaat om Vyomesh Joshi uit de printerafdeling, Todd Bradley van pc en mobiel, Ann Livermore van de zakelijke afdeling, Dave Donatelli van opslag en servers en Tom Hogan, de verantwoordelijke voor zakelijke verkoop en marketing.

Het is dus toch een buitenstaander geworden, net zoals de twee vorige keren. Hurd was immers afkomstig van NCR en Carly Fiorina kwam van Lucent. Toch zijn niet alle ervaringen met externen onverdeeld positief. Fiorina had het bedrijf in een erbarmelijke staat achtergelaten, waarna Hurd het weer op de rails trok.

Apotheker is ook niet zomaar een buitenstaander. Hij heeft lang de grote concurrent van Oracle geleid. Reken daarbij ook dat ex-HP-topman Hurd meteen door Oracle is aangeworven en je weet dat de twee bedrijven zich klaarmaken voor een ramkoers naar het geld van hun klanten.

Clash met Oracle
Bij analisten rijst er nog een andere vraag door de benoeming van Apotheker. Wil HP SAP kopen? Oracle is door zijn recentste overnames immers lijnrecht tegenover HP komen te staan in de hardwaremarkt. Met SAP kan HP de concurentie aan met Oracle op de softwaremarkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business