Jongeren niet zo handig met internet

Jongeren tussen twaalf en achttien jaar zijn minder handig met internet dan gedacht. Ze maken veel fouten, omdat ze ongeduldig zijn en slecht lezen.

Dit blijkt uit een onderzoek van Digivaardig & Digibewust, een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen.

De respondenten denken heel anders over hun vaardigheid dan wat het onderzoek concludeert. Ze vinden zichzelf wel erg handig. Twee derde vindt zichzelf handiger dan de docent. Desalniettemin voeren ze simpele zoekopdrachten zonder succes uit, omdat ze niet geduldig zijn en niet goed kijken naar de geboden informatie.

Tienervriendelijk
Volgens een woordvoerder van Digivaardig & Digibewust zijn websites vaak niet toegankelijk. Jongeren zouden zich ergeren aan reclame, slechte leesbaarheid, onoverzichtelijkheid en registratieverplichting.

Daarom formuleert de organisatie 65 tips om websites ‘tienervriendelijk’ te maken in het boek Einstein bestaat niet. Anderzijds moeten jongeren ook beter geschoold worden, zowel op school als thuis.

Ook demissionair minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken is het hiermee eens. “Jongeren groeien op in een samenleving waarin internet steeds belangrijker wordt”, stelt ze. “Goede kennis van hoe zij een site moeten gebruiken, brengt economische en maatschappelijke voordelen met zich mee. Jongeren kunnen bijvoorbeeld beter worden ondersteund bij het juiste gebruik van e-mail en internetsites bij sollicitaties en bij de bescherming van hun persoonsgegevens.”

Aan de enquête deden vijfhonderd jongeren mee. Dertig van hen werden persoonlijk geïnterviewd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business