Nieuws

Britse providers weigeren klantgegevens te onthullen

Twee Britse internetaanbieders hebben voor de rechtbank geweigerd om gegevens te overhandigen van klanten die beschuldigd worden van illegaal downloaden.

De advocaten van de platenfirma Ministry of Sound hoopten dat de Londense rechter de internetproviders Plusnet en BT zou verplichten om de persoonsgegevens achter honderden IP-adressen over te dragen. Via die IP-adressen werd beschermd materiaal gedeeld, beweren ze.

Uitstel
De providers vroegen echter om uitstel, zodat de rechter ondertussen hun bezwaren tegen deze procedure kan bekijken. Ze beroepen zich op de ongeregeldheden die aan het licht kwamen via de e-maildatabase van de advocatenfirma ACS:Law die enkele weken geleden uitlekte.

Daaruit bleek dat de link tussen de personen die werkelijk inbreuk maken op de auteursrechten en de IP-adressen niet sluitend is. Niet alleen zou het bedrijf mensen vals beschuldigen, het zou zich ook schuldig maken aan afpersing.

Precedent
De rechter besloot de uitspraak uit te stellen tot 11 januari 2011, bericht Torrentfreak. Deze uitspraak kan wel eens een belangrijk precedent worden. 

In de tussentijd lijkt het onwaarschijnlijk dat auteursrechtenbeheerders nog naar de rechter gaan.

Praktijken als die van ACS:Law zijn in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten gemeengoed. Advocatenfirma’s worden ingehuurd door auteursrechtenbeheerders, die hen de IP-adressen bezorgen waarvan een externe firma heeft vastgesteld dat ze illegaal bestanden delen.

Vervolgens stappen de advocaten naar de rechter om de internetproviders te verplichten de klantgegevens te overhandigen. Al zouden niet alle Britse providers hier gevolg aan geven. Virgin en Talk Talk bijvoorbeeld doen dat niet.

Schikkingsvoorstel
De beschuldigden worden aangeschreven met een schikkingsvoorstel van doorgaans enkele honderden ponden. Gaan ze hier niet mee akkoord, dan riskeren ze een rechtszaak, met alle bijkomende kosten van dien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business