Nieuws

Android denkt aan je hart

Hartpatiënten met een Androidsmartphone kunnen dankzij een Nederlands bedrijf hun hartritme controleren. Een andere app berekent dan weer je hartslag.

Het Human++-systeem van het Nederlandse IMEC bestaat uit een halsketting waarin energiezuinige sensoren verwerkt zijn en een microSD-dongle die je in je Androidtoestel plugt. Andere besturingssystemen worden voorlopig niet ondersteund.

Body Area Network
De sensoren registreren tien keer per seconde de elektrische activiteit van je hartspier. Deze ECG-scans worden via laagfrequente radiogolven over je huid naar je smartphone getransporteerd. Een draadloos body area network (BAN) noemt men dit.

[related_article id=”158662″]

De software op je smartphone maakt een logbestand aan van je hartconditie en waarschuwt als er een afwijking wordt vastgesteld. Indien gewenst kun je automatisch je dokter op de hoogte laten brengen via wifi of 3G.

Sporters
De Human++ van de Nederlandse researchfirma kan ook topsporters of fitnessliefhebbers van dienst zijn. Zij kunnen het systeem tijdens de training gebruiken om hun vooruitgang in kaart te brengen. Dat schrijft NewScientist.

Wie alleen zijn hartslag wil meten, heeft genoeg aan de applicatie Instant Heart Rate voor Androidtoestellen met een ledflits en de iPhone 4. Je laat je duim tien seconden op de camera van je telefoon rusten en de software berekent je hartslag.

Telkens wanneer je hart slaat, wordt er bloed naar je vingers gestuwd en verandert de intensiteit van het licht dat door je vinger op de optische sensor terechtkomt. Op die manier kan de applicatie een vrij accurate inschatting van je hartslag maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business