Nieuws

China lanceert eigen Google Earth

De Chinese overheid heeft met Mapworld haar eigen versie van Google Earth gelanceerd. Googles kaartendienst is in China nog steeds niet beschikbaar.

Met Mapworld kun je net als bij Google Earth satellietfoto’s van het hele aardoppervlak bekijken. Wel is alleen het Chinese grondgebied in hoge resolutie beschikbaar, bij andere landen kun je niet ver inzoomen. Het grensgebied met Noord-Korea is bovendien helemaal niet zichtbaar.

Nationale feestdag
Een deel van de luchtfoto’s van de hoofdstad Beijing werd volgens persagentschap AFP op 1 oktober 2009 gemaakt. De straten van de stad werden toen ontruimd voor een parade naar aanleiding van de nationale feestdag. Een deel van die optocht zou op de foto’s te zien zijn.

“De satellietfoto’s zullen tweemaal per jaar ververst worden”, vertelt Jiang Jie van China’s Staatsbureau voor Landmeetkunde en Cartografie aan AFP. Datzelfde bureau maakte in mei van dit jaar de voorwaarden bekend waar buitenlandse bedrijven met plannen voor een gelijkaardige dienst zich aan moeten houden.

Verplicht samenwerken
Google voldoet niet aan de strenge eisen. Zo verplicht de Chinese regering buitenlandse bedrijven die een kaartendienst in het land willen aanbieden om samen te werken met een Chinees bedrijf. Ook moeten de dataservers in het land zelf staan en is er een vergunning nodig.

Dertig bedrijven, waaronder Nokia, hebben al een aanvraag ingediend. Google deed dat nog niet. Sinds vorig jaar leeft het in onvrede met China vanwege staatscensuur en een aanvalsgolf op e-mailaccounts van de zoekgigant.

Mapworld is bereikbaar via de websites tianditu.cn en chinaonmap.cn.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business