Nieuws

Software tegen amokmakers mag niet

De Privacycommissie fluit de stad Kortrijk terug nadat die donderdagavond het Safe Party-zone label in gebruik nam. Deze software scant de identiteitskaarten van fuifbezoekers.

Donderdagavond leek er nog geen vuiltje aan de lucht. De stad Kortrijk nam toen de software, uniek in Vlaanderen, officieel in gebruik op een fuif van Ipsoc-studenten.

Amokmakers krijgen rood
"Organisatoren van jongerenfuiven kunnen de software huren van de stad", zei fuifcoach Hans Vandenberghe. "Het systeem is heel eenvoudig. De bezoekers van de fuif moeten hun identiteitskaart inbrengen in een gleuf van de laptop. Verschijnt er een groen licht op het scherm, mogen ze binnen. Een rood licht wil zeggen dat een persoon bekendstaat als amokmaker en dan wordt hij geweigerd. In Kortrijk zijn er nu 20 tot 25 amokmakers bekend."

De studenten die donderdag naar de fuif kwamen, reageerden enthousiast op het experiment. "Prima middel om fuiven veiliger te maken", zeiden velen. Ook elders in Vlaanderen is er veel enthousiasme. Een dozijn steden en gemeenten liet Kortrijk al weten de software te willen kopen.

[related_article id=”158578″]

Geen wettelijk kader
Al zal die geestdrift nu mogelijk een stuk getemperd zijn na het negatieve advies dat de Privacycommissie vrijdag bekendmaakte. "Het punt is dat er een wettelijk kader nodig is om zwarte lijsten aan te leggen", legt Emmanuel Vincart van de Privacycommissie uit.

Schepen van Jeugd Alain Cnudde (CD&V) wil het project niet afblazen, maar liet verstaan snel contact op te nemen met de commissie voor verder overleg.

beveiligingkortrijkmaatschappijnieuwsprivacyprivacycommissie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen