Nieuws

Techniek is hip in Eindhoven

Het aantal middelbare scholieren in Nederland dat kiest voor technische richtingen en voor wetenschapsrichtingen (bèta) in het middelbaar en in het hoger onderwijs, is afgelopen zes jaar fors toegenomen. Bij de meisjes is de stijging sterker dan bij de jongens.

Er is sprake van stijgingen met twintig procent in het wetenschappelijk onderwijs en het hoger beroepsonderwijs en zelfs met vijftig procent in sommige universitaire richtingen.

De cijfers zijn het resultaat van het Deltaplan Bèta Techniek en het Platform Bèta Techniek, die in 2002 door overheid en bedrijfsleven werden opgestart als reactie op het groeiend tekort aan technici, technologen en exacte wetenschappers. Dat gebeurde in het verlengde van de Lissabon-afspraken van 2000, waarin de EU ervoor koos om technologisch het meest presterende werelddeel te worden. Het Platform moest zorgen voor een stijging met vijftien procent tot 2020. Dat is ruim bereikt.

"Maar dat betekent nog niet dat de instroom nu al voldoende is", zegt Jos Vreeker van chipmachinefabrikant ASML in Eindhoven.

Vlaamse pogingen zonder succes
Ook in Vlaanderen deed men al die tijd pogingen om meer jongeren aan te trekken voor technische en wetenschappelijke richtingen, maar die hielpen niet, zegt Koen Van den Heuvel, Vlaams parlementslid van CD&V.

"Meer dan eenjarige piekjes her en der werden niet bereikt. De kern van het Nederlandse verhaal is dat gecoördineerd en volgehouden wordt opgetreden en dat de zaak ook voortdurend cijfermatig wordt opgevolgd en geëvalueerd.

"In Vlaanderen heb je verspreide initiatieven, onder meer van bepaalde industrietakken of van één technische richting. Dat valt dan weer stil na een jaar of twee. ‘De wereld aan je voeten’ is een Vlaamse variant van de Nederlandse projecten, maar het blijft beperkt. De projecten worden ook niet opgevolgd."

In Noord-Brabant, de streek rond Eindhoven, de zogenaamde Brainport met een grote concentratie aan hightechbedrijven, zijn zowat alle middelbare scholen en alle grote bedrijven in het project betrokken.

Het volledige verhaal lees je op De Standaard Online.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business