Nieuws

Nederlanders bang voor internetdreigingen

Bijna zeven van de acht Nederlandse internetters zijn bezorgd over online dreigingen. Dit blijkt uit een nieuwe studie van het CBS.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert deze cijfers vandaag. Ze tonen aan dat driekwart van de internetgebruikers zich zorgen maakt over misbruik van persoonlijke gegevens of financiële schade door oplichting; zoals fraude met bankkaarten en phishing, waarbij criminelen via valse websites inlogcodes bemachtigen.

Twee derde is bang voor virussen en spam. Nederland telt 12 miljoen internetgebruikers tussen 12 en 75 jaar.

Feiten minder erg
Acht procent van de respondenten is de laatste twaalf maanden daadwerkelijk het slachtoffer geworden van misbruik of financiële schade. Vijf procent rapporteert misbruik van privédata, en respectievelijk twee en één procent verloor geld door phishing en misbruik van betaal- of creditcards.

Zeven van de tien internetgebruikers worden geplaagd met virussen en/of spam. Dat laatste komt het vaakste voor.

Back-up
Het is nogal tegenstrijdig met de bovenstaande conclusie, maar niet meer dan dertig procent maakt regelmatig een back-up van zijn bestanden. Ruim vier van de tien doen dit zelfs nooit of bijna nooit. De meerderheid heeft wel antivirussoftware geïnstalleerd.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business