Nieuws

Beatles eindelijk op iTunes (update)

De liedjes van The Beatles komen te koop in de iTunes Store. Apple, de band en platenmaatschappij EMI hebben een akkoord bereikt.

De Wall Street Journal meldt dat het technologiebedrijf na jarenlange onderhandelingen nu eindelijk over de muziekrechten beschikt. Apple heeft dit nieuws intussen officieel bevestigd. Gisteren schreef het bedrijf dat het vandaag met een "onvergetelijke aankondiging" zou komen. 

Moeilijkheden
Het lukte Apple lange tijd niet om de rechten te krijgen door verschillende oorzaken. Eén daarvan was een geschil over het merk Apple. Eind jaren 1960 noemden The Beatles hun holding en eigen platenlabel namelijk Apple Records.

[related_article id=”158256″]

Daarnaast zorgde het verkrijgen van exclusieve digitale rechten voor problemen. Een exclusief contract zou voor andere muziekverkopers nadelig zijn. Welke vorm het akkoord nu gekregen heeft, is onduidelijk.

"Grote eer"
Het grootste probleem was echter EMI, de platenmaatschappij van de The Beatles, aldus Paul McCartney. “Zij hebben allerlei redenen om dwars te liggen”, stelde hij in mei tegenover de BBC. “Het is veel zakelijk gedoe. Niet met ons of met iTunes, maar met de tussenpartij, het platenlabel.”

Maar nu lijken alle plooien dus gladgestreken. “Wij vinden de Beatles geweldig en vinden het dan ook een grote eer om hen bij iTunes te mogen verwelkomen", aldus Steve Jobs. "Het was niet eenvoudig, maar dankzij de Beatles en EMI kunnen we nu een droom verwezenlijken die we vanaf het allereerste begin van iTunes, tien jaar geleden, hebben gekoesterd."

In de iTunes Store vind je de dertien studioalbums van de Fab Four, en een speciale verzamelbox met alle albums, enkele minidocumentaires, en een concertfilm (‘Live at the Washington Coliseum 1964’). De concertfilm, een opname van het eerste Amerikaanse optreden van de Beatles, is overigens gratis te bekijken op iTunes tot het einde van het jaar.

De albums kosten 12,99 euro, dubbelalbums kosten 19,99 euro en losse nummers moeten 1,29 euro opbrengen. De Beatles Box Set gaat over de digitale toonbank voor 149 euro.

"Ik vind het vooral prettig dat aan mij niet meer zal worden gevraagd wanneer het werk van de Beatles nu eindelijk ook via iTunes verkrijgbaar is", laat drummer Ringo Starr nog optekenen.

update 16.20 uur: Het artikel is aangepast na de bevestiging van Apple.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business