Nieuws

Sanyo Xacti VPC-CA100

Van mijn oude onderwijzer heb ik het geleerd: gewone elektrische apparaten moet je ver van water houden. Voor een verblijf op een camping aan een rivier leek het me dan ook beter om een waterdichte videocamera mee te nemen.

Het bleek een succes: de Sanyo Xacti VPC-CA100 overleefde zwempartijen, een kanotocht en een paar pittige plensbuien. Het toestel is waterdicht tot op 3 meter, en dat is dieper dan ik durf te gaan. Schokvast is de camera echter niet.

Verplicht hermetische sluiting
Wanneer de camera onder water gaat, zijn er twee klepjes die absoluut hermetisch gesloten moeten zijn: eentje over de USB- en HDMI-aansluiting, en eentje over de batterij en de geheugenkaart.

Via een rood streepje op de grendel van deze klepjes zie je meteen of ze correct afgesloten zijn. Mede daardoor duurt het wel lang om de geheugenkaart te wisselen, want die zit onder de batterij.

Dankzij de ‘pistoolgrip’ ligt de camera goed in de hand. Het lcd-schermpje draait rond, zodat je de camera ook kunt gebruiken om jezelf te filmen. Dat kreeg een onvermoede toepassing toen mijn reisgezel geen spiegel vond en in een vlaag van ijdelheid de camera gebruikte om te zien of z’n haar wel goed zat.

Het scherm is minder handig als je de camera-instellingen wilt aanpassen. Dat doe je namelijk met een vierwegsknop op de zijkant van het toestel, en het vergt een goede oog-handcoördinatie om de juiste optie aan te klikken.

Kameffect
Ik had de camera eerst ingesteld op de allerhoogste resolutie. Daarbij filmt hij in Full HD (1.920 x 1.080 pixels) en legt hij 60 beeldjes per seconde vast. Maar dat zijn ‘halve’ beeldjes (interlaced), die afwisselend de even en oneven beeldlijnen vastleggen; bij het afspelen is dan ook het typische ‘kameffect’ te zien in bewegende voorwerpen. Bij filmen in Full HD met 30 beeldjes per seconde verdwijnt dit effect.

Je kunt de CA100 ook gebruiken als fotocamera: een knopje achter op de camera legt meteen een foto vast. Hoewel, ‘meteen’ is niet het juiste woord, want door de trage autofocus duurt het even voordat de foto echt gemaakt wordt. De CA100 is een leuke videocamera, maar voor foto’s heb je echt wel een ander toestel nodig.

Sanyo Xacti VPC-CA100
Prijs: 379 euro (november 2010)

PRO: waterdicht, goede videokwaliteit.
CONTRA: onhandig instellingenmenu.

camcorderreviewssanyovpc-ca100waterdichtxacti

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals