Nieuws

Tijd-ruimtemantel maakt je onzichtbaar

Wetenschappers zijn erin geslaagd een ‘onzichtbaarheidsmantel’ te maken. Een eitje, dankzij de vierde dimensie.

Het futuristische kledingstuk is gebaseerd op metamaterialen die zo ontworpen worden dat ze licht of geluidsgolven kunnen ombuigen of verstoren. Eerdere versies van de mantel kunnen licht rond objecten buigen, waardoor die daadwerkelijk onzichtbaar worden.

Deze nieuwe tijd-ruimtemantel buigt echter geen lichtstralen: het materiaal van de mantel speelt met de snelheid van het licht, waardoor de stralen splijten en er een soort ‘dode hoek’ ontstaat.

“Normaal vertraagt licht als het een materiaal binnendringt. Maar theoretisch is het mogelijk het licht te manipuleren, zodat sommige delen versnellen en andere vertragen”, zegt professor McCall van het Imperial College in Londen.

Licht versnellen en vertragen
Wanneer een lichtstraal de stof ingaat, wordt het eerste deel van de straal versneld, terwijl men het deel dat later komt vertraagt. Zo ontstaat er een kloof in het licht; alles wat in die kloof gebeurt, wordt niet belicht en is dus onzichtbaar. De kloof wordt gedicht door de snellere delen weer te vertragen en vice versa.

"Het is een uniek concept omdat we niet proberen licht rond objecten te buigen”, legt Alberto Favaro van het Imperial College. “In plaats daarvan trekken we licht uit elkaar in de tijd, zoals je een theatergordijn opendoet. Zo ontstaat een tijdelijke dode zone, waardoor je ongezien energie, informatie en zelfs materie kunt manipuleren en transporteren.”

Geen fantasie
Dit klinkt misschien als sciencefiction, maar onderzoek naar metamaterialen heeft uitgewezen dat zulke speculaties, binnen bepaalde beperkingen, geen fantasie meer zijn”, schrijft het onderzoeksteam. “We tonen hier aan hoe je in wezen de geschiedenis kan wijzigen dankzij het concept van de tijd-ruimtemantel.”

“We zijn zeker dat dit concept vele toepassingen zal kennen in de toekomst”, besluit het team. “Een camera liegt bijvoorbeeld nooit, maar neemt niet altijd meer de hele waarheid op.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business