Nieuws

iTunes 10

iTunes, de door velen bejubelde en door anderen verguisde mediaspeler, is inmiddels bij versie 10 aanbeland. Een grote verandering in vergelijking met de vorige versie is het niet geworden. Of toch wel?

De interface is grotendeels dezelfde gebleven, want het grijs is vervangen door nog meer grijstinten. De integratie van albumcovers in de lijstweergave is dan weer wél een grote verbetering, want ik neem aan dat ik niet de enige ben die op zoek gaat naar “die cd van Björk waar ze met die grote dotten op haar hoofd staat”.

Apple bepaalt ontwerpregels
Opvallend is de verplaatsing van de sluit-, minimaliseer- en minispelerknoppen naar een verticale positie. Programmabouwers aller landen kijken de ogen uit hun kassen. Apple zondigt hiermee namelijk zelf tegen zijn eigen, op zijn zachtst gezegd strenge designregels.

[related_article id=”158256″]

Geïntegreerd in iTunes zit Apples rond muziek gebouwde sociale netwerk Ping. Meteen na de aankondiging verkocht ik in gedachten mijn aandelen in het zieltogende MySpace.

Met Ping kun je in een gesloten netwerkje met je tien beste vrienden discussiëren over de laatste Kane-cd, zonder dat de buurvrouw je tussendoor lastigvalt met haar nieuwe Farmville-veulen. Natuurlijk is de ‘koop’-knop van iTunes nooit ver weg. Muziek kopen gaat zo makkelijk.

Je iTunesbibliotheek in de cloud en synchronisatie over draadloos internet stonden hoog bij de kanshebbers én bij de verwachtingen van menig Apple-fanboy. Maar die geruchten bleken jammer genoeg vals. Dat zal iets voor versie elf zijn, in september 2011. Dat kun je alvast in je agenda schrijven.

Airplay
Wél bij de vernieuwingen in deze iTunes is Airplay, een manier om je iTunesbibliotheek draadloos te verbinden met je stereoketen of iPod-dock. Kieper de plannen van je huis waar je met engelengeduld de locatie van de leidingen op hebt aangeduid maar vakkundig op het eerste haardvuur van de komende winter. Met Airplay heb je geen kabels meer nodig.

Tot slot is ook het pictogram van iTunes veranderd. Dat is vooral om symbolische redenen een erg belangrijke stap. Werd er vroeger nog verwezen naar de oude drager van muziek, de cd, dan wil Apple die pagina in de mediageschiedenis nu omdraaien. Die cd is intussen immers voorbijgesneld door online muziekaankopen, mede dankzij … iTunes.

Apple iTunes 10
Prijs: gratis (november 2010)

PRO: sociaal muzieknetwerk Ping, draadloze verbinding met je stereo.
CONTRA: nog geen draadloze synchronisatie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business