Nieuws

Hotelfraude via Google Maps

Eigenaars van een hotel in een populaire steden lopen inkomsten mis doordat fraudeurs hun gegevens in Google Maps aanpassen.

Via Google Maps kun je de gegevens van een hotel opvragen en een link naar hun website vinden. Maar iedereen kan die informatie aanpassen als de eigenaar zijn eigendom niet heeft bevestigd. Die mogelijkheid wordt op grote schaal misbruikt, meldt Webwereld.

Nagemaakte website
Fraudeurs zetten een website op die qua URL sterk lijkt op de officiële site van een hotel en voegen deze toe in Google Maps. Nietsvermoedende gebruikers komen zo op een valse site terecht en boeken er een kamer.

Het is niet zo dat gebruikers opgelicht worden, want de reservering komt wel degelijk bij de hoteluitbaters terecht, zij het via een omweg. Fraudeurs linken op hun site naar grote boekingssites als Expedia of Booking.com. Op reserveringen die via hun link gemaakt worden, krijgen ze een percentje.

Hoteluitbaters zijn slachtoffer
De slachtoffers zijn de hoteluitbaters. Zij lopen al gauw 50 euro commissie mis die ze moeten betalen aan de boekingssites. Die belonen de fraudeurs vervolgens met een bedrag rond de 20 euro.

Erik Baumman van boekingssite Hoteliers.com vertelt aan Webwereld dat hoteleigenaars geen idee meer hebben wie hun kamers aanbiedt via het internet. De verschillende boekingssites werken immers zelf met verschillende aanbrengers, waardoor het overzicht zoek is.

Gebrek aan controle
Volgens Google worden aangepaste bedrijfsgegevens pas na controle gepubliceerd, maar Webwereld nam de proef op de som, met medeweten van de hoteluitbater in kwestie, en ontdekte dat dit niet het geval is.

In een reactie laat Google weten dat inbreuken of spam altijd gemeld kunnen worden door een formulier in te vullen. De zoekgigant geeft aan de klachten serieus te nemen en raadt hoteluitbaters ten strengste aan om hun pagina te claimen, zodat alleen zij de gegevens kunnen wijzigen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business