Nieuws

Bonden samen tegen downloadverbod

De Consumentenbond en de artiestenvakbonden Ntb en FNV Kiem zijn tegen een downloadverbod, maar voor een vergoedingenstelsel.

Dit presenteren ze in een gezamenlijk voorstel (pdf). Ze roepen de politiek op om af te zien van het up- en downloadverbod voor eigen gebruik en pleiten voor een vergoeding, zodat artiesten een eerlijke verdienste ontvangen en consumenten onbeperkt kunnen genieten van gedownloade muziek en films.

De bonden denken aan een toeslag per opname- of afspeelapparaat. Denk aan mp3-spelers, mobiele telefoons met geïntegreerde muziekspeler en harddiskrecorders. Dit betekent dat de heffing op blanco dragers, zoals cd’s en dvd’s, afgeschaft wordt. Deze maatregel geeft het recht om te kopiëren en voorkomt dat gebruikers ‘gecriminaliseerd’ worden.

Internetvergoeding
De belangenorganisaties stellen eveneens voor om op termijn een internetvergoeding te hanteren. Deze willen ze invoeren zodra meer dan zeventig procent van de thuiskopieën afkomstig zal zijn van internet. In dat geval moet de bovengenoemde vergoeding op apparaten vervallen. Nu is ongeveer dertig procent van de thuiskopieën afkomstig van internet.

Bijdragen aan open en vrij internet
“Wij vinden het essentieel dat de vrijheden van consumenten op het net beschermd worden en dat we tezelfdertijd de rechten van artiesten respecteren”, stelt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. Bovendien blijkt uit een peiling van de organisatie dat 91 procent van de leden een vergoedingenstelsel prefereert boven een downloadverbod.

“Het nieuwe kabinet stelt dat het ‘een vrij en open internet’ wil bevorderen. Met onze voorstellen hopen wij hieraan een constructieve bijdrage te leveren”, vult Erwin Angad-Gaur van de Ntb aan. “Artiesten maken hun werk juist om gehoord en gezien te worden, niet om gebruik of verspreiding van hun werk te verbieden.”

“We willen toe naar een model waarin de consument onbeperkt geniet, de artiest ongeremd creëert en de industrie innovatief faciliteert. Artiesten moeten daarbij kunnen rekenen op een eerlijke beloning, zij zijn immers de spil waar de creatie begint”, besluiten ze.

De Tweede Kamer heeft nog geen uitspraken gedaan over het downloadverbod.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business