Nieuws

Google Maps riskeert ban in China

Google moet vóór juli 2011 een vergunning krijgen wil het zijn Maps-kaartendienst in China legaal blijven aanbieden. Dient het geen aanvraag in, of wordt die afgekeurd, dan leg de overheid een straf op.

Computerworld heeft de hand gelegd op een e-mail van het Chinese Staatsbureau voor Landmeetkunde en Cartografie aan bedrijven die nog geen licentie hebben. Daarin staat beschreven dat wie een online kaartendienst in China aanbiedt of wil aanbieden een aanvraag moet indienen.

Servers in China
Een van de vereisten om een vergunning te krijgen is het bewaren van de kaartgegevens op Chinees grondgebied. Dat is iets waar Google zich in het verleden al tegen verzette. De zoekgigant heeft nog geen aanvraag ingediend, schrijft Computerworld.

Wordt Googles dossier niet goedgekeurd vóór 1 juli 2011, dan zal de overheid niet nader genoemde straffen opleggen. Vanzelfsprekend hoort een blokkade van Google Maps in China daar bij.

Strategie onduidelijk
De strategie van de zoekgigant is nog onduidelijk. Misschien wacht het wel af en omzeilt het de daarop volgende blokkade door de dataservers naar Hongkong te verhuizen, naar analogie met zijn zoekmachine.

Niet aanwezig zijn op de Chinese navigatiemarkt lijkt geen optie. Google Maps is standaard ingebouwd in de populaire besturingssystemen Android en iOS en het zou een aderlating zijn mocht die dienst na 1 juli 2011 niet meer werken.

Baidu, Microsoft en Map World
Baidu, China’s grootste zoekmachine en Googles grootste concurrent, heeft al een vergunning voor een kaartendienst gekregen. Ook Microsoft dingt naar een vergunning en heeft al een aanvraag ingediend volgens het Staatsbureau.

Dat Staatsbureau heeft zelf onlangs de Google Earth-tegenhanger Map World gelanceerd. Analisten verwachten dat de overheid de (politieke) correctheid van de kaarten van derden aan die van Map World zal toetsen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business