Nieuws

Europa schiet breedbandsatelliet omhoog

Een Ariane 5-raket heeft eerder deze week de satelliet Hylas-1 gelanceerd. Hylas moet internet tot in rurale Europese gebieden brengen.

Hylas-1 moet de zogenaamde notspots vullen. Dat zijn afgelegen gebieden in Europa waar het onmogelijk is om snel internet te krijgen. De satelliet is een commercieel initiatief van Avanti Communications uit Londen, maar het toestel heeft wel technologie aan boord die gesponsord is met overheidsgeld van het Europees ruimteagentschap ESA.

Hylas staat voor Highly Adaptable Satellite. Hij kan dan ook flexibel omspringen met zijn bandbreedte. Hij kan zijn capaciteit herverdelen onder de acht stralen die hij uitstuurt. Hylas zal tot 10 Mbps aanbieden aan zijn gebruikers.

Lancering
De Ariane 5-raket is in Frans Guyana gelanceerd op 26 november om 15.39 uur plaatselijke tijd. Zo’n 34 minuten later was de satelliet in een baan rond de aarde. Een antenne in India pikte bijna onmiddellijk het signaal op.

Telecombedrijven zullen nu nog een aantal weken zoet zijn met de satelliet in positie te manoeuvreren. Hij moet op een hoogte van 36.000 kilometer pal boven de evenaar hangen.

Hylas is nog maar de eerste in een reeks satellieten. Over vijftien maanden zou er een tweede de lucht in gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business