Nieuws

Paint.net 3.5.5

Als Microsoft Paint je een maatje te klein is, maar je geen geld wilt uitgeven voor Adobe Photoshop CS, is Paint.net van dotPDN misschien wat voor je.

Deze bewerkingssuite, alleen verkrijgbaar voor Windows, leent zijn naam van Microsofts programmeerfundering. Het biedt een eenvoudige en intuïtieve interface met plug-ins en een onklopbare prijs: gratis.

De installatie van Paint.net is in een vloek en een zucht gebeurd. Als je pc Windows Vista of 7 draait, zal het programma worden versierd met Aero-effecten rondom het witte canvas. In de hoeken verschijnen vier zwevende werkmenu’s, wat een stuk overzichtelijker is dan die andere gratis fotobewerker, Gimp.

Weinig hulp
Paint.net overstelpt je niet met opties, maar biedt helaas ook weinig tips of informatieve pop-ups. Als je dus wat meer bij de hand genomen wilt worden, ben je beter af met Photoshop Elements 9. In dit programma moet je het doen met een kleine starttip links onderin, een lijvig Engelstalig helpbestand en het webforum.

In de functiebalk van Paint.net zul je weinig onorthodoxe zaken aantreffen, behalve dan het geavanceerde ‘layers’-menu. Hiermee onderscheidt het zich meteen van programma’s als Picasa en Windows Live Photo Gallery. Rechts van dit hoofdmenu rangschikt Paint.net maximaal negen geopende afbeeldingen in aantrekkelijke miniatuurweergaven.

Het lijkt wel wat op de compacte tabordening van Internet Explorer 9 en helpt je snel en effectief te schakelen tussen werkbestanden.

Het importeren van afbeeldingen is net zo eenvoudig als het installatieproces. Je kunt zowel bestanden op je harde schijf openen als foto’s van je camera of scanner importeren. Je kunt ook een groep afbeeldingen het hoofdvenster inslepen, al is er geen mogelijkheid om geolabels, waarderingen of trefwoorden toe te voegen. Deze suite houdt zich alleen bezig met bewerking en creatie, dus halen we onze schouders op over dit gemis.

Niet uitgebreid, wel volledig
Paint.net is niet zo uitgebreid als Photoshop CS5, maar heeft wel een indrukwekkende gereedschapskist op voorraad. Naast brushes voor het schilderen kun je eenvoudig geronde lijnen maken met de curvetool en kun je doeltreffend delen van je afbeelding kopiëren of wissen met de Clone Stamp.

De Magic Wand is uitstekend in staat om bepaalde kleuren uit een kostuum te selecteren, zodat we zonder problemen schaduweffecten kunnen toevoegen. Naast het designgereedschap vinden we ten slotte een basale tekstbewerker, krachtige zoomfunctie en recolor-applicatie.

Dat dit programma gratis is, hoeft niet te betekenen dat we geen special effects krijgen. Je kunt beelden verdraaien, wazig of juist scherper maken en nog meer andere trucs. Onveranderd is het toepassen ervan recht door zee, maar bijvoorbeeld bij het verwijderen van rode ogen ben je aangewezen op handwerk.

Betaalde applicaties nemen dat werk vaak (deels) van je over. Beginners zullen zo meer tijd kwijt zijn. Een van onze favoriete functies blijft uiteindelijk de historiek voor bewerkingen. Je kunt zo acties ongedaan maken tot je weer terug bij af bent. Alleen gebrek aan schijfruimte is hier een beperkende factor.

Het direct opslaan naar websites als Flickr en Picasa ontbreekt in Paint.net, maar we kunnen kiezen uit een groot aantal exportformaten, die de meeste gebruikers tevreden zullen stellen. Raw-ondersteuning zul je elders moeten zoeken.

Als je je niet blindstaart op de tekortkomingen van Paint.net, kun je dit knappe pakket als een vedergewicht Photoshop beschouwen.

Paint.net 3.5.5
Prijs: gratis (december 2010)

PRO: snelle installatie, praktisch in gebruik; veel effecten; beeldlagen; gratis; krachtige zoom en 3D-functionaliteit.
CONTRA: niet Nederlandstalig; weinig ondersteuning voor beginners; geen beheer voor grotere fotoverzamelingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business