Nieuws

Website provincie Antwerpen duurste van het land

De provincie Antwerpen heeft voor de ontwikkeling van haar website 1,2 miljoen euro uitgegeven. Dat is drie keer zoveel als Vlaams-Brabant.

De goedkoopste provinciewebsite is die van Waals-Brabant, met een kostprijs van ongeveer 20.000 euro. De twee Waalse provincies die de investering in hun site vrijgaven, werkten het goedkoopst. Die van Namen kostte 30.000 euro.

"Wij zijn vooral geschrokken van de verschillen in prijs", zegt William Visterin, hoofdredacteur van het vakblad Smart Business Strategies. Ons zusterblad gaf het bedrijf Human Interface Group de opdracht na te gaan hoeveel elke site kost en hoe gebruiksvriendelijk hij is.

Complexe site
Dat Antwerpen de duurste is, laat zich verklaren door de complexe structuur achter de site. "De provincie heeft er een geavanceerd zoeksysteem aan gekoppeld. Hun systeem is ook veel meer bedoeld voor intern gebruik, er zit een compleet intranet onder de motorkap.

"Daardoor kunnen veel mensen inhoud toevoegen aan de site. Om dat te centraliseren, heb je gebruiksvriendelijke software nodig. De ontwikkelaars van de website spreken zelf van het grootste webproject dat ze ooit hebben uitgevoerd. Die eisen jagen de prijs danig omhoog."

Weinig verschil te merken
Voor de willekeurige gebruiker is er echter weinig verschil merkbaar, vindt Visterin. Antwerpen scoort wel het best op gebruiksvriendelijkheid, maar de marge met Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen – die de Vlaamse top drie vervolledigen – verhoudt zich niet tot de grote investering. De sites van die twee provincies kostten respectievelijk 406.000 euro en 150.000 euro.

Oost-Vlaanderen spendeerde 65.000 euro. Limburg, Luik en Luxemburg gaven niet vrij hoeveel hun site kost. Luxemburg scoort het best bij de Waalse provincies.

De bedragen slaan op de lancering van de site, niet op het verdere onderhoud. Bezoekersaantallen zijn niet bekend.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business