Nieuws

Hoogtechnologische ademtest merkt kanker

Onderzoekers hebben een sensor gemaakt die uit de adem van een patiënt kan opmaken of hij kanker of diabetes heeft.

Zulke sensoren bestonden al, maar konden tot nu toe niet onmiddelijk resultaten afleveren. De Purdue University en het Amerikaanse National Institute of Standards zijn erin geslaagd de gevoeligheid van zo’n sensor te verhogen. Daardoor krijgt een patiënt zijn resultaten meteen na het blazen.

Honderd keer gevoeliger
De sensor bestaat uit een extreem poreuze metaaloxidefilm. Die kan aceton detecteren, een stof die onder andere diabetes verraadt. Als de adem van een patiënt over de sensor gaat en er aceton in de uitgeademde lucht zit, dan verandert de elektrische weerstand van de sensor.

[related_article id=”152275″]

Het enige probleem van de sensoren tot nu toe was hun gevoeligheid. Ze konden niet genoeg deeltjes opmerken om onmiddellijk resultaten te geven. Er moest dus al heel wat meer adem overheen gaan voor ze genoeg acetondeeltjes konden opmerken voor een diagnose.

Nanodeeltjes
De oude sensoren hebben een plat oppervlak. De nieuwe sensor bestaat uit nanodeeltjes, waardoor er veel hoekjes en kantjes aan de sensor zijn. Daarmee is de gevoeligheid van de sensor verhonderdvoudigd. Het kan een chemisch deeltje opsporen als het tussen een miljard andere deeltjes zit.

Volgens de onderzoekers kan de ademtest een snelle manier zijn om kanker en diabetes op te sporen. Na de test is nog wel bijkomend onderzoek nodig om de diagnose te verifiëren.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business