Nieuws

Kortrijk experimenteert met glasvezel

In Kortrijk is deze week het startschot gegeven voor een proefproject rond fiber to the home. Driehonderd gezinnen kunnen de komende twee jaar genieten van supersnel internet over een glasvezelkabel.

De driehonderd geselecteerde gezinnen uit de wijken Overleie en Buda kunnen vanaf 1 juli een aantal diensten gebruiken die (nog) niet mogelijk zijn met het klassieke kabel- of DSL-netwerk. Denk bijvoorbeeld aan gepersonaliseerde on-demand videostreams in hoge definitie en 3D.

Overheid en privé-ondernemingen
Het LeYLab-project van de stad Kortrijk, in samenwerking met onder meer Alcatel-Lucent, Belgacom, het IBBT en het Vlaamse Gewest, werd gisteren officieel voorgesteld door Kortrijkzaan en ICT-minister Vincent Van Quickenborne.

Het project moet Vlaamse bedrijven een proeftuin bieden om de haalbaarheid en relevantie voor consumenten van nieuwe toepassingen en diensten over glasvezel af te toetsen.

Zo zullen de gezinnen kunnen experimenteren met het opvragen van geluid en beeld uit het digitale archief van Kortrijk en van verschillende televisieomroepen. Ze kunnen games spelen, rechtstreekse uitzendingen van Sporza bekijken en nog veel meer.

In samenwerking met het OCMW van de stad zullen zorgbehoevenden ook kunnen videobellen met vrienden en verplegers en van thuis uit werken. De duur van het proefproject wordt geschat op twee jaar. Daarna gaat LeYLab over in het European Network of Living Labs (ENoLL).

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business