Nieuws

E-boeken meteen illegaal op web

Het afgelopen jaar verkocht eBoekhuis in het Nederlandse taalgebied meer dan 350.000 e-boeken. "Maar de illegale downloads rukken even snel op als indertijd bij de muziek en de films", zegt de Belgian Anti-Piracy Federation.

Hoe sterk zou de opmars van e-boeken afgelopen jaar geweest zijn? Precieze cijfers voor Vlaanderen zijn er niet. Een goede indicatie bieden de jaarcijfers van de Nederlandse boekendistributeur Centraal Boekhuis.

Het onderdeel dat zich met digitale content inlaat, eBoekhuis, heeft zopas zijn berekeningen afgesloten. "Van ons digitaal aanbod verkopen we naar schatting tien procent in Vlaanderen", zegt manager Patrick Steenvoorden.

Interessant zijn echter de tendensen. In 2010 leverde eBoekhuis 351.877 e-boeken. Dat is een stijging van 320 procent tegenover 2009.

Technologie nog niet op punt
"De teneur ligt voor de hand", zegt Steenvoorden. "Een titel die het in de papieren versie goed doet, slaat ook aan als e-boek. Het segment dat voorlopig het best aanslaat is algemene fictie. Voor de kinderboeken is het nog wat vroeg. Die hebben vaak mooie illustraties, maar aan de technologie om ze goed weer te geven wordt nog gesleuteld."

Jef Maes, ICT-specialist van Boek.be, vermoedt op basis van ramingen dat er afgelopen jaar in Vlaanderen ongeveer 30.000 Nederlandstalige e-boeken verkocht werden. "Na de lancering van de iPad is de verkoop van de e-boeken bij ons bijna verdrievoudigd."

Piraterij
Beloftevolle tijden breken dus aan. Er dreigt echter gevaar: samen met de verkoopcijfers van e-boeken nemen ook de illegale downloads opzienbarend toe.

"Aan Amerikaanse situaties zijn we nog lang niet toe", zegt Maes. "Daar staan tegenover elk betaald e-boek negen illegale downloads. Voor muziek is dat een tegen honderd. We moeten niet dramatiseren, maar ook niet te lang wachten. Uitgevers moeten ook niet denken dat ze buiten schot blijven als ze een boek niet digitaal aanbieden. Digitaliseren doen de piraten zelf wel."

Dat blijkt inderdaad. De bestseller Duizend schitterende zonnen van Khaled Hosseini was nog niet als e-boek uitgegeven, toen er al digitale versies van circuleerden. Ook hét boek van het voorbije jaar, Congo van David Van Reybrouck, is al vlot van het net te plukken.

Wat heeft de Belgian Anti-Piracy Federation (BAF) daar op te zeggen? Haar reactie lees je op De Standaard Online.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business