Nieuws

VaporStream

Niet-elektronische communicatie kan zo openbaar of privé zijn als je zelf wilt: van iemand die het van de daken schreeuwt tot mensen die een anonieme brief naar een krant sturen. Bij e-mail of IM wordt echter alles geregistreerd. VaporStream wil dat veranderen en biedt een e-maildienst aan die geen sporen achterlaat.

Maak eerst een account aan; je kunt de dienst dertig dagen gratis uitproberen. Nadat je ingelogd bent, kun je onmiddellijk verdwijnende e-mailberichten gaan versturen. Het nadeel is wel dat de ontvanger ook aangesloten moet zijn bij VaporStream. Is dat niet het geval, dan krijgt die eerst een uitnodiging om zich ook gratis aan te melden. Er bestaat trouwens eveneens een desktoptoepassing van VaporStream.

E-mail zonder versiering
Hoe werkt het nu precies? Wanneer je een VaporStream-bericht aanmaakt, dan wordt de informatie in de header via een beveiligde verbinding apart verstuurd van de boodschap. In die laatste staat dus geen enkele informatie over afzender of andere ontvangers. In zijn inbox krijgt de ontvanger eerst alleen de afzender en het tijdstip te zien.

Met een dubbelklik wordt de e-mail geopend, waardoor tegelijkertijd de header wordt gewist. Wanneer je klaar bent en de e-mail sluit, verdwijnt die voorgoed. Er is niets van het bericht terug te vinden op je systeem of server; het is simpelweg verdwenen. Bijlagen kunnen wel verstuurd worden, maar ontvangers kunnen ze alleen bekijken. Opslaan is niet mogelijk.

Moeilijk na te maken
Een VaporStream-bericht kan niet gekopieerd, doorgestuurd of afgedrukt worden. Wie probeert te printen vanaf het web, krijgt een lege pagina. Je kunt natuurlijk een screenshot nemen of het scherm fotograferen, maar de headerinformatie en boodschap zijn nooit samen te zien, dus er is geen enkele manier om vast te leggen wat er door wie gezegd is.

De enige manier die wij kunnen bedenken is door een filmpje te maken, maar ook dat kan met de huidige videobewerkingspakketten makkelijk getrukeerd worden en is dus nooit bewijsmateriaal.

Wij zetten twee gratis VaporStream-accounts op en beginnen boodschappen heen-en-weer te sturen. Al snel wordt duidelijk dat heel wat e-mailconventies overboord moeten gegooid worden. In typische e-mailconversaties krijg je meestal alle voorgaande antwoorden te zien, zodat je kunt opzoeken wat er eerder gezegd is.

Niet zo bij VaporStream, en dus moet elke boodschap op zichzelf staan. Gewoon sturen “Ik ga akkoord” zegt helemaal niets.

Omdat je berichten niet opnieuw kunt openen, is het erg belangrijk dat de header zorgvuldig ingevuld wordt en dat je berichten grondig leest voor je ze sluit. Je krijgt tenslotte maar één kans. Positief is dat je inbox nooit vol zal zitten en dat de boodschappen ook niet opgevist kunnen worden uit servercaches of gelekt kunnen worden aan de buitenwereld.

VaporStream levert mobiele apps voor BlackBerry, iPhone en Windows 7. Weet wel dat zodra een VaporStream-bericht geopend wordt op een telefoon, het dan van alle locaties verdwijnt. Je kunt het niet later op je desktop lezen.

VaporStream heeft een lagere prijs per gebruiker voor grote organisaties. Dat lijkt ons dan ook de meest logische afnemer van deze dienst. Voor interne bedrijfscommunicatie die niet bewaard moet blijven, kan het een perfecte oplossing bieden. De verplichting dat alle ontvangers ook lid moeten zijn van de service, maakt VaporStream minder geschikt voor individuele gebruikers.

VaporStream
Prijs: 60,40 euro per jaar (februari 2011)

PRO: erg veilige elektronische communicatie; e-mails worden op geen enkele manier bewaard; bijlages worden verstuurd als alleen-lezenbestanden.
CONTRA: berichten sturen kan alleen naar andere VaporStream-gebruikers; andere e-mailconventies.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business