Nieuws

Europees patentensysteem mag er komen

Het Europees Parlement heeft een patentensysteem goedgekeurd dat in de hele EU geldt, ondanks eerdere protesten van Italië en Spanje.

Patenten die ingediend worden onder het eengemaakte systeem zullen gelden in alle deelnemende landen. Ook ons land zou aan de samenwerking deelnemen, volgens een mededeling van het Parlement.

“Op dit moment bestaan er zowel nationale octrooien als een Europees octrooi, maar het systeem is erg ingewikkeld en duur. Een Europees octrooi kan momenteel tien keer zo duur zijn als een vergelijkbaar Amerikaans octrooi”, zo verantwoordt het Parlement de invoering van een eengemaakt patentensysteem in zijn mededeling.

Drie talen
Het Europese patentensysteem gaat octrooien in drie talen aanvaarden: Engels, Duits en Frans. Om een octrooi dus in (bijna) heel Europa geldig te maken, hoef je het maar in één taal op te stellen. Vroeger moest je het laten vertalen naar de talen van de landen waar je het octrooi wilt laten gelden.

Hoe voordelig die taalregeling ook is, ze valt niet overal in goede aarde. Vooral Spanje en Italië nemen er aanstoot aan. Als patenten in het Spaans en het Italiaans niet aanvaard worden, moeten ze dan maar gewoon in het Engels opgesteld worden vinden ze. Maar dat idee is in juli vorig jaar al afgeschoten door de Europese Commissie.

En dus doen Italië en Spanje niet mee, waardoor er met 25 landen gestart wordt. Europa houdt de mogelijkheid open voor deze twee landen om later op eender welk moment in te stappen.

De Raad van de Europese Unie zal het besluit tot nauwere samenwerking allicht op 9 of 10 maart formeel aannemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business